Voeding in de overgang

De overgang, als vrouwen krijgen we er allemaal mee te maken. Het is de fase in je leven die je vruchtbare periode afsluit. De overgang kan 10 jaar beslaan en voor de meeste vrouwen geldt, dat de eerste overgangsverschijnselen beginnen tussen 40 en 45 jaar.

Sommige vrouwen ervaren in de overgang weinig klachten. Maar helaas kunnen alle hormoonschommelingen er ook toe leiden dat je flink veel last kunt hebben van allerlei klachten, met de opvlieger als meest bekende verschijnsel. De overgang is ook een levensfase die op psychisch vlak veel met je kan doen. Je lichaam verandert en je levensomstandigheden ook. Vroeger waren vrouwen meestal uit de kleine kinderen en brak er vaak een rustiger periode in hun leven aan.

Maar in de huidige maatschappij is dat niet meer zo. Een drukke baan, een paar pubers in huis en misschien de zorg voor ouders eist veel van vrouwen. Wanneer je dan veel last ervaart van overgangsklachten, is het heel logisch daar een remedie tegen te zoeken. Vaak wordt die gevonden in hormoontherapie. Maar helaas zitten er ook nadelen aan.

Wist je dat je ook met voeding veel kunt bereiken in de aanpak van deze specifieke klachten?

In de workshop

 Voeding in de overgang

wordt besproken welke voeding kan helpen. Natuurlijk is het voor iedere vrouw anders hoe je lichaam reageert, maar door gezond te eten en bijvoorbeeld te letten op bepaalde ‘triggers’ die opvliegers aanwakkeren, kun je deze klachten vaak verminderen tot zelfs laten verdwijnen.

Overgewicht treedt vaak op in de overgang, omdat je lichaamssamenstelling verandert en hierdoor de energie die je binnenkrijgt anders wordt gebruikt. Je hebt ook wat minder brandstof nodig, maar wél de juiste voedingsstoffen. Naast voeding heeft ook beweging een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij het voorkomen van osteoporose. Omdat stress overgangsklachten erger kan maken, is ten slotte ontspanning ook een onderwerp dat ter sprake komt in de lezing.

De workshop ‘Voeding in de overgang’ is geschikt voor iedere vrouw, voor of in de overgang, die wil weten hoe je op een goede manier voor jezelf kun zorgen in deze bijzondere periode.

De workshop duurt 60 minuten en wordt op locatie gegeven.
Neem voor informatie of boekingen telefonisch of via onderstaand formulier contact op.