Over mij

Hoi! Ik ben Chantal. Zes jaar lang was ik gewichts- en voedingscoach. Ik begeleidde vrouwen (en soms ook mannen en kinderen) die wilden afvallen.
De mensen in mijn praktijk lieten me vaak een stukje meekijken in hun leven. Gaandeweg ontdekte ik samen met hen hoe eten altijd verbonden is met alles in het leven.

Ieders levensverhaal is anders, en wat kan dat verhaal invloed hebben op de manier waarop je omgaat met jezelf en de omstandigheden in het leven. Ik zocht naar hoe ik mensen daarin meer kon bijstaan. Dat gaat voorbij aan een weekmenu en een streefgewicht. In mijn eigen leven herkende ik die onrust ook.

Verstoppertje

Jarenlang, al vanaf basisschoolleeftijd, had ik een beroerde relatie met eten en mijn gewicht. Ik was de zwaarste in de klas, voelde me onzeker en ik werd gepest. Ook thuis waren er problemen en zorgen. Ik was een gevoelig meisje, dat in gedrag en gevoel niet altijd werd begrepen. Ook niet door mezelf… Wat je leert neem je voor waarheid aan. Ik stopte al die gevoelens maar diep weg, ontwikkelde een laag zelfbeeld en, bang voor wat anderen van me vonden, koppelde ik die onzekerheid aan hoe ik er uitzag en overkwam. Ik cijferde mezelf weg en richtte me liever vol zorg op anderen.

Ik keek zo min mogelijk in de spiegel. Eten was voor mij altijd beladen met schuldgevoel. Ik at veel dingen waarvan ik wel wist dat ze niet gezond waren, maar ook al probeerde ik heel vaak te stoppen met snaaien en af te vallen, het lukte nooit om het vol te houden. Ik vond alles veel te lekker, en ik probeerde me met eten beter te voelen.

Beter eten

Acht jaar geleden ontdekte ik tijdens mijn studie voor gewichtsconsulent hoe ik met een gezonder eetpatroon, met gezond, lekker eten én met extraatjes, wel een goed gewicht kon bereiken en houden. Ik viel geleidelijk 20 kilo af. Door anders te gaan eten werd ik minder afhankelijk van eten en werd voeding een middel om voor mezelf te zorgen. En van te kunnen genieten. En dat wilde ik delen met anderen!

Ik ben dus met reden dit werk gaan doen. Ik dacht dat ik mijn eigen verhaal daarin goed in beeld had. Dat bleek niet helemaal waar. De diepere laag van dat levensverhaal, dat wat onder de kilo’s had gezeten, die had nog meer aandacht en zorg nodig. Begin 2020 belandde ik daardoor in een burn-out. Wat was dat een ingewikkelde tijd. 

Aangeland

De controle die ik altijd zo krampachtig probeerde te houden, moest ik loslaten. Ik ontdekte uiteindelijk dat dat kon. Er was Iemand die het roer even van me overnam. En er waren lieve mensen die me steunden. Het was loslaten én hard werken. Maar het leverde me zoveel op. Ik leerde mezelf heel goed kennen. En beter voor mezelf te gaan zorgen. En ik vond in het heden, in de realiteit van mijn leven, nieuwe zekerheden, die er ook in verleden en in de toekomst altijd geweest zijn en zullen zijn.

Lichter leven

Omdat ik geleerd heb om nu, naast mijn lichaam, ook te zorgen voor goede ‘voeding’ voor mijn ziel en geest, voelt het leven heel veel lichter. Waar ik altijd zocht naar antwoorden, is rust gekomen. En vernieuwde passie om vrouwen, die zoeken naar meer grip op eetgewoontes, goede zelfzorg of eigenwaarde te helpen hún antwoorden te vinden.

Ik werk vanuit christelijke basis, waarbij geloofsbeleving naar behoefte invulling kan hebben in het traject. Het heeft mijn hele hart om mijn ervaringen en de kennis die ik heb opgedaan en opdoe, te gebruiken om anderen op weg te helpen. Dat doe ik graag met af en toe een knipoogje. Want jezelf heel serieus nemen en tegelijk met liefde om jezelf kunnen lachen (vanuit begrip voor je struikelblokken), dat is wat het leven mooi en lichter maakt!

Het gaat mij echt om doen, want je kunt nog zoveel weten of wensen, als je er niets mee doet kom je niet verder. I know..!

Als je me zou kennen zou je verder weten dat:

-onze vier kinderen de lichtjes in mijn bestaan zijn (al schijnen ze, met al dat thuisonderwijs momenteel, soms wel een beetje erg fel…).
-Wietse de liefde van mijn leven is.
-ik houd van mooie gesprekken over het leven met mijn man en vriendinnen.
-ik dol ben op koekjes. Vooral speculaas. En op chips met zeezout en peper. En op courgette, broccoli en brood.
-Jezus mijn beste Vriend is, Die ik steeds beter leer kennen.
-ik graag loop (hard, met een stevig deuntje in mijn oren of in wandelstand, maakt niet uit. Als het maar in de natuur is).
-ik graag persoonlijke ontwikkelingsboeken lees om van te leren, maar ook fijne pageturners over vrouwen die een spannend nieuw avontuur in hun leven aangaan. Dat soort films of series kijk ik ook graag, heerlijk!
-ik heel graag nog veel beter zou willen kunnen zingen. Dat zou ik echt geweldig vinden. Zingen in een vette gospelband en dan al die nootjes loepzuiver…  Maar wat niet is kan nog komen hè… Ik zit op les en blijf voorlopig oefenen!

Spreekt mijn verhaal je aan en wil je kennismaken? Van harte welkom! Neem contact met me op voor een gratis en vrijblijvende adviessessie:

Bel of mail gelijk voor een afspraak