‘I mean, if cauliflower can become a freaking pizza, then what can’t you accomplish?!’

Vanavond staat er pizza bij ons op tafel. We hebben een feestje voor de boeg: onze derde zoon wordt binnenkort 11 jaar en viert vandaag zijn kinderfeestje. Al gun ik mijn kerel natuurlijk het allerleukste feestje ter wereld, die horde losgeslagen, schreeuwende en rondrennende knullen straks is niet echt iets waar ik naar uitkijk…

Op de pizza verheug ik me dan weer wel! Daar kun je me nog net niet voor wakker maken.
Ik houd van pizza. Het liefst natuurlijk zelfgemaakt, met een dunne bodem van deels volkorenmeel, tomatensaus en een flinke berg groente. En natuurlijk lekkere kaas eroverheen! Maar dat gaat het vanavond niet worden vrees ik. Met zoveel hongerige feestgangers en een activiteit buiten de deur past zelf pizza bakken even niet in het schema.

De pizza’s komen vandaag dus uit de diepvries van de supermarkt. Je kunt er tegenwoordig ook kant en klare pizzabodems kopen, gemaakt van groente, al gezien? Vast wel, ze zijn er al even. De bloemkoolbodem heb ik pasgeleden uitgeprobeerd. Smaakte prima, niet naar bloemkool maar gewoon naar pizza.

Verandering

Ik vind het mooi om te zien dat er steeds meer producten op de markt komen die goede alternatieven zijn voor de originele variant. Doordat producenten zich steeds meer bewust worden van de vraag naar goede producten voor een gezonde leefstijl, worden er heel creatieve ideeën verzonnen.

Wie had dat ooit gedacht: pizzabodem van bloemkool…  Die bloemkool staat voor best veel mensen symbool voor een nogal smakeloze, soms doorgekookte en muf ruikende saaie groente, die slechts gecombineerd met een sausje nog enigszins eetbaar is. Al jaren op dezelfde manier gekookt en gegeten, misschien wel met tegenzin. Ook herkenbaar voor jou?!

Maar dan..! Pizza! Wat een ontwikkeling heeft dat kooltje doorgemaakt. Zo’n zelfde proces van verandering zie je soms ook bij onszelf gebeuren. Wanneer je de eindeloze mogelijkheden en vrijheid ontdekt die je hebt gaat er echt een wereld voor je open. Oude, vastgeroeste gewoontes kunnen veranderen! Je gaat zien dat je dingen ook heel anders aan kunt pakken. Zelf heb ik dat meegemaakt toen ik ontdekte dat ik zelf invloed had op mijn eetgewoontes: het effect dat had op mijn gewicht en energie!  Er kwam zoveel verschil in mijn leven.

Ik zie nu bij veel mensen diezelfde verandering optreden wanneer zij hun gewoontes onder de loep nemen. Als ze beseffen dat er zoveel meer te kiezen is dan de patronen waar ze al zo lang aan gewend zijn. Dat koekje bij ieder kopje koffie bijvoorbeeld. Of altijd hetzelfde op je brood doen. Het zijn voorbeelden die misschien heel herkenbaar zijn. Ik kom ze vaak tegen. Maar na een aantal weken hoor ik heel vaak:

-Ik ben helemaal niet meer zo moe

-Mijn darmkrampen zijn verdwenen

-Ik heb nog maar één dag last van migraine gehad in plaats van de halve maand

-Mijn kleding zit ruimer om me heen

-Ik denk niet meer de hele dag aan chocola, heb die behoefte niet meer

Vleugels

Wat een effect heeft het ontwikkelen van nieuwe eetgewoontes op hoe je je voelt! Nieuwe gewoontes, die echt niet betekenen dat je nooit meer chocola eet. Maar die door meer balans en stabiliteit zorgen dat je veel beter in je vel zit, in alle opzichten. Mooi om te zien wat er wordt bereikt en deze ervaringen mee te mogen beleven als coach!

Zo, ga ik nu de slingers ophangen. Tijd voor een feestje. Met pizza, yes!

Indiase linzensoep

Toen ik deze soep aan het maken was van de week kreeg ik de volgende opmerkingen van mijn engeltjes:

Kind 1: ‘Wát eten we? Linzensoep? Nou, ik niet!’
Kind 2: ‘Ik wil geen soep.’
Kind 3: ‘Nee hè, ik lust geen linzen!! Wat zijn dat eigenlijk?
Kind 4: ‘Is het eten al klaar, ik heb honger.’ Na een blik in de pan: O… nu niet meer.’

Zucht. En dan zeggen ze dat je er zoveel voor terug krijgt… 😂🤣

Maar toen ze uiteindelijk toch allemaal aan tafel zaten gingen alle kommen leeg. Toch best wel lekker… De jongste vroeg zelfs of ik een kommetje voor haar wilde bewaren voor morgen. Dus zo zie je maar, NOOIT opgeven!

Het recept voor deze lekkere linzensoep komt van Jumbo en je maakt hem zo:

Wat heb je nodig:

300 gram rode linzen, afgespoeld
1.5 cm gember, geschild en geraspt
1 grote ui, gesnipperd
2 tl kerriepoeder
2 tl komijnpoeder
2 tl korianderpoeder
1.5 tl zwarte peper
1 grote zoete aardappel, in blokjes
2 winterwortels, in blokjes
3 grote tomaten, in stukjes
1 bouillonblokje
400 ml kokosmelk 6%, Jumbo
olijfolie
1.5 l water

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui twee minuten. Zet het vuur laag en voeg de kruiden toe. Bak even mee. Doe de groenten erbij en bak vier minuten. Doe het bouillonblokje en 1.5 liter water in de pan en breng alles aan de kook. Voeg de linzen toe en laat 15 minuten zachtjes koken onder af en toe roeren. Pureer de soep met de staafmixer, doe de kokosmelk erbij en laat even doorwarmen, niet meer laten koken.

‘Ik heb het zo druk!’

Toen ik afgelopen week met verschillende mensen in gesprek was, tijdens hun consult of in de wandelgangen, hoorde ik het steeds opnieuw: ‘Ik heb het zo druk! Er is zoveel te doen, mijn agenda staat bomvol. Ik kan gewoon de focus niet vinden om gezond te eten en op te letten.’
Bij sommigen was dat ook te merken aan de weegschaal; niets afgevallen en soms aangekomen.

Hoe frustrerend is het, als je heel goed weet waar het hem in zit, maar het niet voor elkaar krijgt de knop om te zetten! Wat kan het een domper zijn als je merkt dat je door alle drukte

-toch steeds bijna gedachteloos weer iets in je mond stopt;

-geen tijd hebt om te koken en daarom vaak kiest voor een minder gezond alternatief, of

-goed voorbereid boodschappen doen er niet van komt, met impulsaankopen tot gevolg.

Het zijn voor velen de laatste weken tot aan de zomervakantie, waarin het lijkt of de scholen alle activiteiten tot het laatst hebben bewaard. Ook de temperatuur werkt deze week niet mee om heel actief te zijn. Met de warmte kun je minder eetlust hebben, je loom voelen of geen zin om te sporten. Het kan extra druk zijn op je werk, waardoor je eenmaal thuis niets anders meer wilt dan in de tuin of voor de buis hangen.

Hoe kun je dit veranderen? Ik geef je drie tips:

-De eerste is meteen de belangrijkste: accepteer dat de omstandigheden niet optimaal zijn nu. Je kunt nog zo je best willen doen, als je tegengewerkt wordt door de situatie waar je nu in zit, is het gewoon een stuk lastiger. Hou dus vol, maar wél met wat meer compassie voor jezelf.

-Kun je iets veranderen aan de omstandigheden? Niet altijd, maar soms kun je je wel aanpassen aan de situatie waar je in zit. We kunnen het weer niet beïnvloeden, maar als het te warm is om te sporten, kun je dan ’s ochtends misschien vroeger opstaan voor een ochtendwandeling? Heb je weinig tijd om boodschappen te doen? Bestel via de website van de supermarkt en laat alles thuisbezorgen. Zo kun je gericht inkopen en belanden er geen niet-geplande producten in je kar.

-Plan rustmomenten in tijdens je dag. Probeer dit goed te structureren om het een vaste gewoonte te laten worden. Als voorbeeld:

  • Iedere dag om 10.00 uur ga je 20 minuten zitten voor een (koffie)pauze.
  • Verdeel je dag in blokken met verschillende taken en neem na ieder blok een pauze van 5 minuten waarin je even de tuin inloopt, een glas water drinkt, een ontspanningsoefening doet of gewoon even voor je uit staart om weer op te laden.
  • Ga op een vaste tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Ja echt.

Bonustip:

Zeg vaker nee. Laat je niet overhalen om extra activiteiten op je te nemen als je het al druk hebt. Ik weet dat dit moeilijk is, maar bedenk dat een ‘ja’ op een nieuw verzoek een ‘nee’ is tegen jezelf.  Minder tijd voor jezelf en voor de dingen die voor jou belangrijk zijn, dus. Gewoon vriendelijk nee zeggen, kun je best!

Ik ben benieuwd of deze tips jou nieuwe inzichten of ideeën hebben opgeleverd om goed te zorgen voor jezelf. Wil je ze met me delen? Ook als je hier een vraag over hebt, denk ik graag met je mee!

 

Afvallen met een maatje: meer succes?

Laten we er geen doekjes om winden: afvallen en op gewicht blijven is gewoon moeilijk. Toch? Het is: vol voor je doel gaan, doen én blijven doen wat ervoor nodig is dat doel te bereiken. Doorzetten tot je de situatie bereikt waarin het vanzelf lijkt te gaan, die gezonde leefstijl. Als ik daarin begeleid als coach, doe ik dat zonder dieet en zonder hypes of andere flauwekul. Geen tijdelijke oplossingen dus, maar gezond en lekker eten en de balans zoeken.

En dus wel: een andere leefstijl aanwennen. Laten we eerlijk zijn: dat is best lastig af en toe. Het kan dan heel fijn zijn om gelijkgestemden in je omgeving te hebben. Mensen met hetzelfde doel: een goed gewicht en fitter worden. Omdat je in hetzelfde schuitje zit, weet je wat de ander meemaakt. Dan kun je samen blij zijn met de resultaten. En als het even niet lukt, dan sleept die ander je er weer doorheen.

Ik raad dan ook altijd aan om, als je wilt afvallen, iemand te zoeken die jou (op zijn minst) steunt bij je voornemen. Iemand die je in de gaten houdt, met wie je samen een plan kunt maken. Iemand die zelf ook een verandering wil is nog beter. Je kunt praten over waar jullie allemaal tegenaan lopen, wat de lastige situaties zijn en hoe je daarmee omgaat. Of je kunt samen gaan sporten of gezond koken. Het maakt het afvallen zoveel leuker!

Groep

Een hele groep van deze mensen om je heen hebben werkt voor velen nog beter. In zo’n groep gebeurt van alles. Er ontstaat vaak een mooie synergie en een goede band tussen deelnemers onderling. Ik heb het geluk dat ik meerdere van deze groepen mag begeleiden. Binnenkort starten er weer nieuwe groepen. Mooi om te zien hoe effectief het is. Samen de fijne resultaten ervaren van een leefstijl die langzaamaan een nieuwe gewoonte wordt, het geeft zoveel energie!

Wil je ook profiteren van de ondersteuning en sfeer van een groep? Vanaf 10 september kun je meedoen met één van de nieuwe groepen van Afvalclub Veenendaal.

Kwarkbroodjes

Een lekker broodje voor de lunch:

Wat heb je nodig:

150 gram volkorenmeel
200 gram kwark
1 ei
2 el karnemelk
2 el zonnebloempitten
klein handje amandelen, in stukjes
2 el rozijnen
6 gedroogde abrikozen
1tl kaneel
snufje zout

Hoe maak je het:

Meng het meel, de kwark, het ei en de karnemelk door elkaar. Snijd de abrikozen in stukjes. Schep de abrikozenstukjes, rozijnen, zonnebloempitten en amandelen door het deeg, samen met het kaneelpoeder en een snufje zout.

Vorm bolletjes van het deeg op een bakplaat en bak ze 20 minuten op 200 graden.

Love yourself enough to live a healthy lifestyle

Het klinkt zo mooi; ‘hou genoeg van jezelf om gezond te leven’. Maar misschien vind je jezelf wel helemaal niet zo geweldig. Heb je te kampen met een laag zelfbeeld, veroorzaakt door ervaringen in je jeugd. Heb je grote moeite je staande te houden in sociale situaties. Ben je jezelf kwijt en voel je je verscheurd door een groot verdriet in je leven. Voel je je ongelukkig met je lichaam of uiterlijk en vind je het moeilijk jezelf te accepteren.

Wat kan er een hoop misgaan in ons leven. Ervaringen en ook onze eigen gedachten hebben zo’n grote invloed op hoe we in elkaar zitten. Woorden van anderen kunnen ons raken en beschadigen. Verdriet in ons leven kan onze wereld op zijn kop zetten. Maar ondertussen moet je door. Heb je een to-do lijst die eindeloos lang kan lijken. En is (nadenken over) gezond leven iets waar je niet aan toekomt. Je hoofd zit te vol met andere gedachten om daar bewust mee bezig te zijn.

Maar misschien zou je het wel willen, beter zorgen voor jezelf

Is het nu jouw tijd om zaken op een rijtje te zetten en een nieuwe start te maken? Dat is geweldig! Het gaat je namelijk zoveel opleveren. Meer energie. Een fitter lichaam. Een lichter hoofd en hart. Dus kun je niet uit de voeten met bepaalde eigenschappen? Ga ermee aan de slag. Je verdient het om blij te zijn met jezelf. Wanneer jij jezelf de moeite waard vindt, wordt goed voor jezelf zorgen vanzelf belangrijk.

Wil je mijn hulp bij het vinden van de healthy lifestyle die bij je past? Ik coach je graag bij gezond eten, lekker bewegen en op tijd opladen.

Liefs, Chantal

‘Wat eten we vanavond?’

Een vraag die iedere dag weer terug komt, in ieder gezin. Wat is het soms lastig altijd wat te verzinnen, toch? Ik probeer meestal zoveel mogelijk te variëren in de week door zo’n beetje deze volgorde aan te houden:

1 keer maaltijdsoep, 1 keer pasta, 2 keer een agv-je (aardappelen, groente, vlees), 1 keer rijst, 1 keer peulvruchten, 1 keer vis.

Dat helpt om het kiezen wat gemakkelijker te maken . Op deze manier krijgen we ook iedere week zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen.

Waarbij de vorm natuurlijk nog alle kanten op kan: stamppotten, bonenschotels, salades, enzovoort. Genoeg te kiezen dus! En uiteraard staan pannenkoeken, patat of pizza hier ook weleens op het weekmenu.

In het weekend wordt het vaak iets wat vrij snel klaar is. Handig als we een drukke planning hebben! Vandaag eten we daarom, op verzoek van mijn zoon,

Groente-omelet

Wat heb je nodig:

Eieren (ja, echt!); 1 à 2 per persoon
1 stronk broccoli
Doosje champignons
Scheutje melk
Broodjes
Kerriepoeder, komijnpoeder, zout en peper
Plakjes kaas

Hoe maak je het:

Snijd de broccoli in kleine roosjes en maak schoon. Kook de broccoli een paar minuten, tot het beetgaar is. Maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en bak ze met zout, peper en kerriepoeder.

Maak een kom vetvrij, bijvoorbeeld met een beetje citroensap. Neem ook de gardes van de mixer even mee, dit helpt om het eiwit goed stijf te kunnen kloppen. Splits de eieren en vang het eiwit op in de kom. De dooiers doe je in een ander schaaltje. Klop die los met een scheutje melk en wat zout, peper en komijn. Klop de eiwitten stijf met de mixer.

Spatel voorzichtig de dooiers door het eiwit. Doe een beetje olie in een koekenpan en schep het eimengsel erin. Bak op laag vuur tot de bovenkant gestold is, keer voorzichtig om met behulp van een bord en laat nog even kort bakken.

Verdeel de omelet in porties. Neem een lekker broodje en beleg met een stuk omelet, schep daar de broccoli en champignons op en dek af met plakjes (of geraspte) kaas.

Weekend-Tomatensoep

Altijd een goed idee: een lekkere soep op tafel zetten in het weekend. Snel klaar, lekker warm en goed vooraf te maken. Deze soep maak je zonder pakjes en zakjes en zit boordevol groente. Extra geschikt dus voor kritische groenteweigeraars, omdat je alles pureert. Soms moet je gewoon slim zijn als ouder, al is herkenbaar blijven aanbieden natuurlijk ook nodig. Maar dat doen we de volgende keer weer.

Wat heb je nodig voor een grote pan (heb je een extra portie om in te vriezen, altijd doen!):

1 kilo tomaten
3 grote winterwortels
3 stengels bleekselderij
1 of 2 bouillonblokjes
Komijnpoeder
Oregano (gedroogd)
Scheutje melk

Optie voor de vulling:
250 gram rundergehakt
250 gram tortellini met kaas (niet slank, wel lekker)


Hoe maak je het:

Maak de groente schoon. Snijd wortel en bleekselderij in stukjes en halveer de tomaten. Breng aan de kook in 1,5 liter water waar je naar smaak bouillonblokjes aan toevoegt. Let op: deze zijn erg zout, dus rustig aan. Laat een kwartiertje koken tot alle groente gaar is. Pureer met de staafmixer, breng op smaak met de kruiden en voeg een scheutje melk toe om de soep een romiger smaak te geven.

Als je vulling wilt toevoegen aan je soep, maak dan balletjes van het gehakt en laat die (in een andere pan) samen met de tortellini gaar koken. Voeg na het pureren toe aan de soep. Serveer met een (volkoren)broodje en smullen maar!

Drie redenen om niet op dieet te gaan

Zucht… hoe heeft het zover kunnen komen? Wanneer zijn die extra kilo’s erbij gekomen?
Een blik op de weegschaal doet je besluiten: ‘morgen begin ik met een dieet. Alleen nog maar gezond eten en geen troep meer naar binnen werken. Streng zijn! Het is afgelopen met dat gesnaai.’

Bewuster met je eten en drinken bezig zijn is altijd een goed idee. Maar ik ben geen voorstander van diëten. Ik leg je graag uit waarom niet.

Drie redenen waarom diëten niet werken

  1. Een dieet is een tijdelijke oplossing. Je kunt nu eenmaal niet de rest van je leven je maag blijven vullen met blaadjes sla of maaltijdrepen. Ooit (en vaak sneller dan je dacht, want wat is het moeilijk…) geef je het dieet op en ga je weer gewoon eten. Maar omdat je niet geleerd hebt je gewoontes aan te passen, verandert er niets. Zo heb je die verloren kilo’s er zo weer bij. Dat maakt je op zijn zachts gezegd niet blij en zorgt nogal eens voor een deuk in je zelfvertrouwen.
  2. Door heel weinig te gaan eten val je af, want je verbruikt meer dan je aan brandstof binnenkrijgt. Maar omdat je minder, of een stuk eenzijdiger eet dan anders, kun je na verloop van tijd ook een tekort krijgen aan voedingstoffen. Hierdoor kan op den duur je weerstand minder worden en ben je vatbaarder voor allerlei kwaaltjes. Ook zul je je niet al te fit voelen. Dat maakt afvallen een stuk moeilijker!
  3. Voor alle taken die je lichaam heeft, is brandstof nodig. Veel processen in je lichaam verlopen zonder dat jij er iets voor hoeft te doen, denk bijvoorbeeld aan je hartslag, ademhaling, of de werking van je organen. De energie die hiervoor nodig is komt uit de ruststofwisseling. Door minder te eten dan je voor deze ruststofwisseling nodig hebt, raakt je lichaam in de war. Wanneer je je dieet weer vaarwel zegt, is je stofwisseling (verbranding) helemaal van slag en kun je afvallen wel vergeten. Sterker nog, je komt snel boven je oude gewicht uit…

Een dieet is dus geen goede oplossing om met succes gewicht te verliezen. Door je voedingspatroon aan te passen op een manier die je kunt volhouden voor lange tijd, kun je met succes en blijvend gewicht verliezen. Ik help je graag een eetpatroon te vinden waarmee dat lukt en waar jij je goed bij voelt.

Doe jij aan goede voornemens? Of heb je écht een doel?

December is begonnen en het paard van Sinterklaas staat te trappelen voor de deur. Dan de kerstballen van zolder (of heb je die boom al staan?) en daarna door naar de knallende kurken met Oud en Nieuw. Tijd voor goede voornemens! Of niet?

Ben jij 2018 ook begonnen met één of meer goede voornemens? Je bent niet de enige.
Voor heel veel mensen voelt de start van een nieuw jaar ook echt als een nieuw begin. Tijd om serieus werk te maken van meer bewegen, afvallen of minder op je telefoon kijken bijvoorbeeld (wist je dat dit de meest genoemde goede voornemens zijn?).Natuurlijk is meer aandacht besteden aan deze zaken niet verkeerd. Integendeel, heel goed idee juist! Alleen, zo’n goed voornemen is vaak zo beladen. Met die 1 januari in je nieuwe, nog lege agenda voor je lijkt alles mogelijk. En wil je er helemaal voor gaan. Dit jaar gaat het lukken! Afgelopen met die slechte gewoontes, vanaf nu wordt alles anders…

Je raadt vast al wat ik wil gaan zeggen; dat het zo niet werkt. Met zoveel enthousiasme voelt iedere misser namelijk als een flinke tegenslag. Je afslankplan wordt een dwangbuis en je ziet al snel huizenhoog op tegen die sportles waar je alwéér heen moet. Niet voor niets is 95% van alle goede voornemens eind januari alweer verleden tijd. En zitten we met zijn allen in een dip, want: ‘weer niet volgehouden…’

Daarom doe ik niet aan goede voornemens. Ik geloof er gewoon niet in. Voornemens, het woord zegt het al, je neemt ze je voor, wilt ze ook echt gaan doen, maar met wat tegenslag geef je ze zo weer op.

Is er dan geen verandering mogelijk?

Zeker wel! Het is altijd mogelijk gezonder te gaan leven, meer balans te krijgen, aan het werk te gaan met je gewicht.
Hoe dan? Door te visualiseren wat je anders wilt. Hoe is de situatie nu en wat wil je niet meer? Wat wil je anders? Hoe ziet het ideale plaatje eruit? Dat is jouw DOEL. Geen voornemen dus meer, maar een doel. Om dat doel te bereiken heb je een plan nodig.

Een plan met duidelijke stappen en, heel belangrijk, ook ruimte voor misstappen. Omwegen horen bij je plan. Door dit te beseffen, schep je ruimte voor geduld en liefde voor jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn. Een omweggetje brengt je weer terug op je route. Het is geen doodlopende weg.

Zie een ‘misstap’ dus niet als het ultieme falen, als reden om het bijltje erbij neer te gooien. Nee, joh. Zucht een keer, lach om jezelf en hup, weer verder. Onderweg naar jouw doel, dat je dit jaar echt gaat bereiken. Niet omdat je dat heel hard roept, maar omdat je ook écht op stap gaat en blijft lopen.

Wat is jouw doel voor het komende jaar?

Ik ben heel benieuwd! En als ik je kan helpen goed van start te gaan, neem dan even contact met me op. Iedere maandag- en donderdagochtend maak ik ruimte voor een gratis adviesgesprek. Om je een stukje op weg te helpen. Lees hier hoe ik met je meeloop op jouw route.