Hoe gezond is de slowcooker?

Deze week kreeg ik van twee verschillende cliënten binnen het uur dezelfde vraag. Goed idee om iets over te schrijven dacht ik!

De slowcooker, hoe gezond is het om daarmee te koken?

Hoe zit het met vitamines als het eten 6 tot 8 uur staat te garen?  Goede vraag!
Een slowcooker is een elektrische buitenpan met keramische binnenpan waarin je op lage temperatuur het eten langzaam gaart. Eten bereiden in een slowcooker wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Het heeft een aantal mooie voordelen:

  • Het bespaart tijd; je plaatst de ingrediënten in de pan, voegt een klein beetje water of bouillon toe, zet hem aan en je hebt er geen omkijken meer naar.
  • Er is geen kans op aanbranden dus je hoeft niets om te roeren en kunt in de tussentijd andere dingen doen.
  • Het is een veilig systeem dus je hoeft er zelfs niet voor thuis te blijven. Veel mensen zetten hem aan en gaan werken. Als je thuiskomt is het eten zo goed als klaar.
  • De smaken trekken goed door elkaar waardoor het eten voller van smaak is. Vergelijk met een nachtje laten staan in de koelkast.

Al met al goede redenen om af en toe de slowcooker te gebruiken. Maar hoe gezond is dat en gaan vitamines niet verloren?

De slowcooker wordt vaak gebruikt voor stoofvlees of soepen. Maar ook het bereiden van een aardappels/vlees/groentenmaaltijd is mogelijk. Vlees wordt overigens niet bruin in de slowcooker, dus vooraf even aanbraden is een goed idee. Voor groenten geldt, dat hoe langer groenten worden gekookt of gestoomd, hoe meer vitamineverlies er is, zeker als er veel water wordt gebruikt.

In de slowcooker wordt weinig vocht gebruikt, dus dat is een voordeel. Toch is het goed om groenten niet te lang mee te laten koken. Het advies is dan ook de groenten wat later toe te voegen. Zodra groenten (beet)gaar zijn is het goed. Reken dus op het laatste kwartiertje ongeveer, het is een beetje afhankelijk van welke soort groente het is. Varieer volop met verschillende ingrediënten, maaltijden en bereidingswijzen en de slowcooker kan daar prima bij!

Mueslirepen

Mueslirepen staan bekend als een lekker, verantwoord en voedzaam tussendoortje. Helaas bestaan de meeste soorten uit de supermarkt voor een groot deel uit gepofte rijst en veel suiker. Ik vind het leuk om te experimenteren met recepten om zelf net een wat gezonder bakseltje, koekje of andere snack te maken. Dit recept voor lekkere mueslirepen vond ik op Laurasbakery.nl. We hebben ze deze week uitgeprobeerd en ze werden unaniem goedgekeurd!

Hoewel er geen suiker in het recept zit, zitten er wel dadels en honing in. Suiker in een andere vorm dus! Qua calorieën maakt het dus niet veel uit, ook vanwege de noten en zaden die erin gaan. Maar ze zitten vol goede voedingsstoffen en voeden goed, dus je kunt kleine reepjes snijden.

Heb je dit weekend dus al genoeg pepernoten gegeten en wil je maandag iets anders mee naar je werk of naar school, ga dan nog even aan de slag in de keuken! Ze zijn snel klaar en je hele huis ruikt meteen lekker.

En voor een recept voor het slimmere pepernootje klik je hier.

Wat heb je nodig:

  • 260 gram havervlokken (gewoon havermout)
  • 120 gram noten en zaden (gemengd; ik gebruikte 100 gram gemengde ongezouten noten en 20 gram pompoenpitten en sesamzaad)
  • 150 gram ontpitte dadels
  • rasp van een flinke citroen
  • 1 kleine el kaneel
  • 140 gram honing
  • 4 el water
  • 4 el olie

Wat ga je doen:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met keukenpapier. Maal de noten en de dadels grof in de keukenmachine. Doe de haver, noten, zaden, dadels, citroenrasp en kaneel in een kom en meng door elkaar. Verhit de honing in een pannetje tot het zeer vloeibaar is. Voeg de olie en het water toe en roer door. Roer het honingmengsel bij het havermoutmengsel en roer goed door elkaar.

Verdeel alles over het blik of de bakplaat tot een vierkant van ca. 20 x 20 cm en druk stevig aan. Verwijder losse kruimeltjes van de bakplaat, die branden aan. Bak ongeveer 20 minuten en laat een paar minuten afkoelen in de vorm tot lauwwarm. Snijd met een scherp mes in 12-14 repen. Verpak per stuk.

Gebraden kip van Jamie Oliver

Zo’n complete kip braden, dat had ik nog nooit gedaan. Best gek, maar ik vreesde altijd dat het uuuren zou duren en dat hij dan vanbinnen toch nog half rauw zou blijken te zijn, ofzo. En dat de rest van het eten dan al zou staan te verpieteren…

🐔

Maar dit weekend toch uitgeprobeerd en met dit recept van Jamie Oliver bleek het gewoon een eitje. Door de hoge temperatuur mooi gaar in slechts een uurtje! En met ovengroentes erbij zo simpel! Echt een feestje dus gewoon proberen en niet bang zijn.

Wat heb je nodig:

  • Hele kip
  • 1 citroen
  • 4 el olijfolie
  • 1 bosje verse Italiaanse kruiden Albert Heijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • verse peper en zeezout

Wat moet je doen:

Verwarm de oven en de braadslee voor op 225 graden Celsius (gasovenstand 7). Was en snijd de citroen door midden. Was de kruiden en hak ze fijn. Was de kip van binnen en van buiten en dep zo droog mogelijk met keukenpapier. Wrijf de buikholte in met zout en pak dan het puntje van het vel op de borstkant. Zorg dat het niet scheurt en trek het voorzichtig naar boven. Maak het vel los van het borstvlees. Het zit in het midden vast, snijd het voorzichtig los met een mes.

Strooi wat zout in de ruimte die je hebt gemaakt en stop er de gehakte kruiden in. Houd een beetje achter. Sprenkel er ook een klein beetje olijfolie in. Stop de citroen, laurier en rozemarijn in de buikholte. Trek het vel over het borstvlees naar voren, vouw de vleugelpunten naar binnen en bind de kip zo stevig mogelijk op.

Snijd de bouten 3 of 4 keer in en wrijf ze in met wat van het kruidenmengsel. Op die manier kan de hitte direct in het vlees van de bouten doordringen, zodat ze sneller gaar worden. Wrijf een beetje olijfolie in het vel van de kip en strooi er zout en peper over.

Neem de hete braadslee uit de oven en giet er wat olie in. Leg de kip erin met de borst naar beneden en zet de braadslee terug in de oven. Laat de kip 5 minuten bakken en draai om. Laat nog 5 minuten bakken en draai de kip weer om. Braad de kip 1 uur bij een temperatuur van 225 graden Celsius (gasovenstand 7). Het vel moet krokant zijn en de kruiden hebben het vlees hun aroma gegeven.

Bron: Kookjij

 

Weekmenu

Wat gaan we eten vandaag? Een vraag die iedere dag weer terugkomt en soms lastig te beantwoorden is. Een weekmenu bedenken zodat je niet steeds opnieuw voor de keuze staat kan veel tijd en frustratie schelen. Maaltijden die met een half uurtje op tafel staan, voor het grootste deel uit gezonde ingrediënten bestaan en vooral ook lekker zijn, daar gaat onze voorkeur naar uit. Ter inspiratie vandaag een Goed Eten voorbeeld weekmenu voor jou! Eet smakelijk!

Broccoli ovenschotel 

Wat heb je nodig:

-2 kipfilet in blokjes
-400 gram voorgekookte krieltjes gehalveerd
-400 gram champignons in kwarten
-1 stronk broccoli in roosjes
-1 oranje paprika in stukjes
-paprikapoeder
-olie om in te bakken
-zout/peper

Voor de kaassaus:

-100 gram geraspte kaas (hou iets achter om over schotel heen te strooien)
-50 gram boter
-50 gram bloem
-600 ml melk

Wat moet je doen:

Kook de broccoli. Kruid de kip met paprikapoeder en bak deze in een beetje olie. Haal de kip uit de pan en bak de aardappeltjes goudbruin, voeg de champignons en de paprika toe en bak deze even mee. Voeg de gekookte broccoli toe en ook de kip weer. Bak alles even goed door elkaar. Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Goed roeren en zorg dat de bloem goed wordt opgenomen door de boter, bak 1 minuut. Voeg beetje voor beetje de melk toe. Voeg pas weer nieuwe melk toe als in de pan alle melk goed is opgenomen (maak de saus niet te dus even opletten). Voeg peper toe en de geraspte kaas. Heel goed mengen, als alle kaas is gesmolten dan is het klaar.

Stort alles in een ovenschaal en giet de kaassaus erover heen.

Afbakken in de oven op 200 graden voor zeker 20 minuten (saus moet iets indikken en korstje iets bruin worden).

Bron: Spruitjesenzo

Hutspot

Wat heb je nodig:

1 grote zak hutspotgroenten
1,5 kg aardappelen
1 bouillonblokje
4 el vloeibaar bakproduct of olie
300 gr rundergehakt
gehaktkruiden

Wat moet je doen:

Schil en was de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kruid het gehakt zoals je het gewend bent en draai er kleine balletjes van. Braad de gehaktballetjes in 3 el bakmiddel tot ze gaar zijn. Verhit ondertussen 1 el bakmiddel of olie in een grote pan. Fruit de uien uit het hutspotpakket een aantal minuten aan tot ze glazig zijn. Voeg de wortel toe en bak even mee. Voeg de aardappelen toe en zoveel water dat alles net onder staat. Doe het bouillonblokje erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten koken, giet af en vang een deel van de bouillon op. Stamp alles grof en meng zoveel bouillon erdoor tot je een smeuïge stamppot hebt. Breng op smaak met peper en serveer met de gehaktballetjes. 

Tomatensoep met tortellini

Wat heb je nodig:

1 kg rijpe (tros)tomaten
3 winterwortels
3 stengels bleekselderij
1,5-2 liter water
bouillonblokjes naar smaak
zakje tortellini (of slanker: spaghetti, in drieën gebroken)

Wat moet je doen:

Was de tomaten en halveer ze. Maak de rest van de groenten schoon en snijd in stukjes. Breng 1,5 liter water aan de kook met de bouillonblokjes en voeg de groenten toe. Kook in een andere pan de pasta al dente. Kook de groenten gaar en pureer de soep met de staafmixer. Voeg een beetje water toe als het te dik is. Breng op smaak met de kruiden. Voeg de pasta toe aan de soep.

Op een gemakkelijke manier meer groenten eten? Maak soep! Deze soepen zijn snel klaar en doen het goed als tussendoortje of maaltijd. Eet er bijvoorbeeld een volkorenbroodje bij. Let op: bouillonblokjes zijn erg zout. Gebruik er weinig van en kies voor kruiden om je soep op smaak te brengen.

Preitaart

Wat heb je nodig voor het kwarkdeeg:

  • 225 gram kwark
  • 3 eetlepel olie
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel zout

Wat moet je doen:

Meng van alle ingrediënten, met koele handen een deeg. Bestrooi het aanrecht en de deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap. Vet een taartvorm in met olie en druk het deeg erin uit. Bestrooi met paneermeel en zet het tot gebruik in de koelkast.

Wat heb je nodig voor de vulling:

  • 500 gram gesneden prei
    1 rode paprika in stukjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 2 el basilicum
  • 3 eieren
  • 150 gram geraspte oude kaas
  • 125 ml demi crème fraiche
  • 200 gram ham of kipreepjes

Wat moet je doen:

Verwarm de oven voor op 225 graden en maak het kwarkdeeg. Snijd de prei in ringen, de paprika in stukjes en de courgette in blokjes en fruit dit samen met de basilicum 3 minuten in de pan. Laat even uitlekken in een vergiet. Klop de eieren los met zout, peper, kaas en crème fraiche. Verdeel de kip of hamblokjes samen met het groentemengsel over de taartvorm. Schenk het eimengsel erover en strooi de kaas erover. Bak de taart in 25 minuten lichtbruin.

Bron: Spruitjesenzo

Spinaziepannenkoeken met gerookte zalm of ham

Ingrediënten
450 gram diepvriesspinazie
600 gram magere melk
250 gram volkoren tarwemeel
4 eieren
1 el olijfolie
2 theelepels knoflookpoeder (of verse knoflook)
1 fijn gesnipperde ui
1 tl uienpoeder
½ tl zout
1 tl paprikapoeder
1 flinke el Sambal

Beleg
bakje zuivelspread
200 gram gerookte zalm of achterham
zak rucola

Wat moet je doen:

Ontdooi de diepvriesspinazie in de magnetron of in een pan op zacht vuur. Meng, wanneer deze ontdooid is hier de helft van de melk doorheen. Voeg langzaam en roerend het volkoren tarwemeel toe. Meng wanneer het te dik word langzaam wat melk toe. Hierna de 4 eieren toevoegen. Goed mixen tot het een gladde massa is.

Voeg 1 eetlepel olijfolie toe, het gesnipperde uitje, de sambal en de kruiden toe, goed roeren. Gebruik goede anti-aanbak pannen zodat je genoeg aan de olie hebt die door de pannenkoeken heen zit en je geen extra olie/boter hoeft te gebruiken.

Bak ze om en om tot ze mooi goudbruin zijn. Besmeer ze met wat zuivelspread. Beleg met plakjes gerookte zalm of ham en een handje rucola. Lekker met een klein drupje zoete chilisaus.

Bron: www.low-k.nl

 

 

 

 

 

 

 

How coffee works

De één gruwelt ervan, de ander drinkt zo tien (of meer) kopjes per dag: koffie. Het zwarte goud, een bakkie troost; voor koffieleuten klinken deze termen vast als muziek in oren. Ben jij ’s ochtends niet wakker te branden voordat je dat eerste kopje binnen hebt? Of is je tien uurtje jouw eerste koffiemoment?

Hoe zit het eigenlijk met koffie drinken, hoe gezond is dat?

In ‘gewone’ koffie zit cafeïne, waarschijnlijk dé reden dat we met zijn allen zo dol zijn op dat bruine goedje. Na een minuut of tien voel je het effect: je wordt alerter, krijgt een energieboost en kan er weer even tegenaan. Nu ik erover nadenk, ik kan ook wel een dosis gebruiken op dit moment… Eerst even dit stukje afschrijven.

Het zal je misschien verbazen, maar koffie is best gezond. Daarom is koffie (zonder suiker)  ook opgenomen in de Schijf van Vijf. Wanneer je twee tot vier kopjes koffie per dag drinkt, verkleint dit het risico op hartziekten met ongeveer tien procent. Ook het risico op een beroerte daalt met tien procent. Tot slot zijn er sterke aanwijzingen dat bij gebruik van vijf kopjes koffie per dag in vergelijking tot geen koffie het risico op diabetes type 2 met dertig procent daalt.

Wakker, wakker, wakker…

Allemaal gezonde voordelen dus. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Teveel koffie is niet goed. Een hoge dosis cafeïne kan zorgen voor een acute verhoging van de bloeddruk en klachten veroorzaken als een gejaagd gevoel, angstgevoelens, prikkelbaarheid, darmklachten, hoofdpijn en hartkloppingen. Berucht is de zondaghoofdpijn; doordat je die dag vaak uitslaapt en later dan normaal je eerste koffie drinkt, raken je hersenen een beetje van slag… Omgekeerd kan teveel cafeïne het ook juist moeilijk maken om in slaap te vallen.

De meeste volwassenen kunnen gemiddeld per dag ongeveer  400 mg cafeïne gebruiken zonder dat deze klachten ontstaan, tenzij je erg gevoelig bent voor cafeïne. In dat geval is het goed om te weten dat niet alleen koffie cafeïne bevat, maar ook thee, cola, chocolade, energiedrankjes en ijsthee.

Nog wat weetjes over koffie:

  • 2-4 kopjes koffie per dag past in een gezond voedingspatroon.
  • De adviezen voor koffie gelden niet voor kinderen onder 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. De effecten van cafeïne kan voor deze groepen risico’s met zich meebrengen.
  • Soms hoor je weleens dat cafeïne vochtuitdrijvend (dus uitdrogend) werkt. Dat is een fabeltje. Het zorgt er wel voor dat de nieren sneller werken en je dus sneller naar het toilet moet.
  • Een kopje koffie (125 ml) bevat ongeveer 85 mg cafeïne. Een kopje cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne.
  • Het maakt uit op welke manier de koffie is gezet. Hoe beter de koffie namelijk is gefilterd, hoe minder van de stoffen cafestol en kahweol erin zit. Deze stoffen verhogen het LDL-cholesterol. Dus kies vooral voor filterkoffie of koffie van pads. Espresso en koffiecups bevatten wat meer cafestol. Drink daar niet meer dan 2-3 kopjes per dag van.

Zo, tijd voor mijn koffiepauze! Ik drink zelf graag een kopje of twee, drie per dag. Wel goede koffie alsjeblieft, dus zo’n superdeluxe koffiemachine staat nog wel op mijn verlanglijstje… Tot die tijd is een Senseootje ook oké en af en toe ergens genieten in een koffietentje is ook niet vervelend!

Hoe drink jij je koffie het liefst?

Bronnen: Voedingscentrum, Consumentenbond

 

 

Risotto met tomaat en rozemarijn

Wat heb je nodig voor vier personen:

350 gram risotto
olijfolie
150 gram salami (dunne plakjes)
250 gram champignons
1 ui
500 gram tomaten
2 takjes rozemarijn (naaldjes)
1 rundvleesbouillonblokje
handvol rucola
30 gram pecorino


Hoe maak je het:

Gebruik een hapjespan en een diepe pan met deksel. Verhit in beide pannen wat olie. Bereid de risotto in de diepe pan volgens de aanwijzingen op de verpakking (in bouillon). Bak de plakjes salami in 3 min knapperig in de hapjespan en schep ze uit de pan. Doe de ui en courgette in de pan en bak 1 min. Schep er de tomaten (in blokjes) en champignons (in vieren gesneden) door met de rozemarijn en bak nog 4 min. Wanneer de rijst gaar is voeg je de groenten er toe en schep je alles goed door elkaar. Voeg eventueel nog wat water toe. Breng op smaak met peper. Dien op en maak af met de rucola, salami en flinters pecorino.

Bron: Inspiratiemagazine Jumbo zomer 2018 nr. 9

De meest gestelde vraag: ‘Heb jij zelf ook overgewicht gehad?’


De vraag die mij het meest gesteld wordt is: heb jij zelf ook overgewicht gehad? Hij wordt op verschillende manieren gesteld, maar altijd als ik met ja antwoord, reageren mensen met:
‘O gelukkig, dan weet je waar je het over hebt. Iemand die slank is heeft altijd zo makkelijk praten.’

Ik kan me voorstellen dat er zo wordt gedacht. Als je al jaren strijd voert met je weegschaal, al van alles hebt geprobeerd om af te vallen, maar het nog niet blijvend is gelukt en de één of andere ‘magere spriet’ komt je even vertellen hoe je het wel kunt doen, dan denk je toch ook:
ga toch weg!

Daarom lijkt het me goed je wat meer te vertellen over mezelf. Want ten eerste: een magere spriet ben ik niet. Daar kunnen we het over eens zijn 🙂 . Maar ik hoor wel vaak dat mensen mij ‘zo slank’ vinden. Zeker als mensen mij van vroeger kennen en me na jaren weer tegenkomen. Maar ook cliënten zeggen het regelmatig. Het gekke is:  zo voelt het niet. Ik heb ook die bepaalde lichaamsdelen waarvan ik denk: noouuu… dat zou ik best anders willen!! Enne… het wordt ook allemaal zo slapjes, hè, vanaf een bepaalde leeftijd..! Niet tegenop te sporten gewoon. Zo irritant.

Hoe het was

Ik neem je even mee naar 7 jaar geleden. Ik woonde toen in een klein dorp en zorgde voor mijn kids (tussen 1 en 11 jaar oud op dat moment). Ik  had vier ‘loodzware’ zwangerschappen achter de rug (want hé, 2x 8 ½,  1x 9 en 1x 10 pond gaat je niet in de koude positiekleren zitten) en was een kilo of tien, vijftien zwaarder dan nu. Ik sportte niet, deed buiten de loopjes naar school en supermarkt en het huishouden niets aan beweging en zat veel op de bank, waar ik ’s avonds vaak ook direct in slaap viel zodra de kinderen op bed lagen. Ik was moe, had overal pijntjes en hoe ik at… Dat durf ik bijna niet te vertellen. Maar ik heb het hieronder toch maar opgeschreven…

Deze foto is van wat jaren eerder dan de periode die ik beschrijf. Maar dan heb je een beeld van hoe ik er toen uitzag.

Ik dronk nauwelijks water want dat vond ik niet zo lekker. Als ik dorst had, dronk ik sinaasappelsap gemixt met appelsap, Orangina of Dubbel Friss. Ook dronk ik meer koffie dan nu, eerst met suiker en melk en later alleen met koffiecreamer, dat zoals nu bekend is voor meer dan de helft uit suiker bestaat. Bij ieder kopje koffie hoorde een koekje. Dat hoorde zo, was gezellig.

Ik ontbeet met brood met zoet beleg (vaak hagelslag) of cruesli met yoghurt. Tussen de middag ook brood met kaas, worst of nog meer hagelslag. Bij het avondeten letten we (man en ik) wel op dat er vaak groente werd gegeten. Maar niet iedere dag en zeker niet zoveel als nu. Veel pasta’s, veel kaas, iedere week patat.  Uit de frituurpan, want een Airfryer, daar had niemand nog van gehoord.

’s Avonds koffie met koek, een frisje en een chipje. Mijn quilty pleasure was (en is): giraffenootjes van de Aldi. Ken je die? Heerlijk! Ik at ze vaak. Nog steeds regelmatig, trouwens. Maar voor de rest is er veel veranderd.

Fitgirl?!

Het feit, dat ik te zwaar was en me niet goed voelde, begon me steeds ‘zwaarder te vallen.’ Ik ging meer op mijn eten letten en ging op zoek naar een sport die ik zou kunnen doen ondanks mijn lichamelijke klachten. Ik merkte dat ik hierdoor beter in mijn vel kwam te zitten. In die periode besloot ik weer een opleiding te gaan volgen, om, met straks alle kinderen op school, weer aan het werk te gaan. Door mijn goede resultaten op de weegschaal (eindelijk, ik had al zoveel diëten gevolgd zonder resultaat) trok de opleiding tot gewichtsconsulent me aan.
Ik leerde zoveel over gezond eten en leven, wat ik natuurlijk op mezelf uitprobeerde. Ik paste mijn leefstijl nu voor het eerst blijvend aan, in plaats van een tijdelijke oplossing te kiezen.

En dat maakte het verschil

Voordat je nu denkt, ik stop maar eens met lezen want nu komt het fitgirl praatje. Dat ze nu verslaafd is aan bootcamp in het bos om 6 uur ’s ochtends en alleen nog maar gelukzalig op een worteltje zit te knagen… lees gerust verder want dat is niet zo. Ik houd nog steeds van lekker eten (maar wel een stuk gezonder), heb een 42-jarig ‘moederlijf’ dat weliswaar aardig fit is maar toch redelijk veel sporen en onvolmaaktheden vertoont en ik trek heus niet altijd met een blij hoofd mijn sportschoenen aan. Nee, soms dus gewoon met dikke tegenzin. Maar het hoort bij mijn leven nu. Net als mijn bed uit komen ‘s ochtends. Boodschappen halen. Of de was doen. En als ik dan weer geweest ben, dan weegt niets op tegen het gevoel achteraf. En dat krijg ik dan weer niet van die was strijken!

Het levert zoveel op. Minder moe zijn, vrolijker, bewegen zonder pijn, een spiegelbeeld dat teruglacht (ook niet altijd hoor), en vooral: een trots gevoel op mezelf, dat ik het toch maar doe.

Zorgen voor jezelf, dat je lichaam sterk is en bestand tegen de uitdagingen van elke dag, het is zo belangrijk. Zeker als je moeder bent en je eerste zorg automatisch uitgaat naar je bloedjes van kinderen. Dat hoort ook gewoon zo. Maar het gevaar is dat je zomaar voorbij kunt lopen aan je eigen zorg. Ik deed het jarenlang. En ook al ben ik nu ouder dan toen, ik voel me stukken jonger!

Workshop

Spreekt mijn verhaal je aan? Herken je je hierin en wil je ook dingen anders aanpakken? Kom dan naar de workshop op 03 oktober, waar je een verkenningstocht gaat maken door je eigen leven. Waar vind jij dat je wel wat zelfzorg kunt gebruiken? Welke eetgewoontes wil je aanpakken? Hoe vind je tijd om bezig te zijn met je nieuwe leefstijl?

In de workshop ga je samen met andere moeders op onderzoek uit. Ik ga een enorme berg tips met je delen en je gaat met nieuwe inzichten naar huis, die je gelijk in praktijk kunt brengen. Je bent van harte welkom om aan te sluiten!

100 procent

Vanmorgen zei mijn jongste tegen me: ‘Mama, ik heb nog een liedje voor je.’ Hard begon ze te zingen:

Jij bent zo lief, leuk, aardig en zo knap, knap, knap
Applausje voor jezelf, van je klap, klap, klap
Prachtig, wondermooi
Maar wel een beetje dom
Maar dat maakt niet uit, nee daar gaat het toch niet om

‘Wat zei je daar, ben ik dom?’ riep ik haar toe en greep haar vast voor een stevige kietelsessie. Toen ze weer wat op adem gekomen was lachte ze: ‘ja, maar ik zong toch ook: lief, leuk en aardig?’ O ja, natuurlijk. Nu moet je weten dat mijn dochter volkomen verliefd op me is. Dat is soms nog zo als je acht bent; je moeder is je grote voorbeeld nog. 100 op de schaal van lief. Perfectie in alle opzichten. Ik vraag me af wanneer dat ook bij haar gaat veranderen… Heb al drie keer mogen meemaken hoe het is om van je voetstuk te vallen. Al geloof ik wel dat ze me nog steeds wel redelijk oké vinden…

Terug naar het liedje. Het viel me op dat het ‘wel een beetje dom’ gelijk bleef hangen. Is het niet vaak zo dat we het negatieve meteen opslaan en het positieve minder oppikken? Je hoort  weleens dat er voor iedere negatieve opmerking  tien positieve tegenover moeten staan. Klopt wel, denk ik. Nare of negatieve woorden of ervaringen, ze hakken er vaak zo in. Als je niet oppast, geef je ze veel meer aandacht dan de positieve. Ga je erin geloven en laat je je gedachten en keuzes erdoor beïnvloeden en bepalen.
Maar is het de waarheid, of jouw waarheid, wel?

Niet genoeg

Hetzelfde geldt ook voor de gedachten die je over jezelf kunt hebben. Als  je toch eens nagaat hoe we tegen onszelf tekeer kunnen gaan, het is echt waanzin! Op die manier zou je nooit en te nimmer tegen een ander praten! De mate van kritiek die we op onszelf kunnen hebben is belachelijk hoog: niet goed genoeg, niet mooi genoeg, niet slank genoeg. Niet… genoeg. En het erge is; we geloven het nog ook.

Herken jij dat ook? Dat je je geluk laat afhangen van de lat die je zelf torenhoog hebt neergelegd en waar je nooit overheen gaat komen? Dat je gaat voor perfectie en niets minder dan dat, maar dat je iedere dag weer faalt? Omdat die perfectie nu eenmaal nooit haalbaar is? Ik merk zelf dat ik soms goed moet oppassen voor de negatieve commissie in mijn hoofd die mij vertelt dat ik niet voldoe aan de eisen die ik aan mezelf heb gesteld. Dat ik ze gelijk moet opdragen hun biezen te pakken zodra ze beginnen aan hun betoog. Toch wel een beetje dom dus, die stemmetjes zoveel macht geven…

Momenteel lees ik ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown. Echt een aanrader met veel eye-openers over leven vanuit ‘genoeg’. Waarmee ik niet wil zeggen dat je jezelf niet mag uitdagen. Je hebt enorm veel potentie om dingen in je leven te veranderen als je dat wilt. Dat levert je pas een goed gevoel op, als je daarin groeit!

Het doel om de beste versie van jezelf te worden, het  is een mooi doel op zich. Ga dan ook niet voorbij aan dat doel, blijf bij jezelf. 100% goed genoeg!

 

‘I mean, if cauliflower can become a freaking pizza, then what can’t you accomplish?!’

Vanavond staat er pizza bij ons op tafel. We hebben een feestje voor de boeg: onze derde zoon wordt binnenkort 11 jaar en viert vandaag zijn kinderfeestje. Al gun ik mijn kerel natuurlijk het allerleukste feestje ter wereld, die horde losgeslagen, schreeuwende en rondrennende knullen straks is niet echt iets waar ik naar uitkijk…

Op de pizza verheug ik me dan weer wel! Daar kun je me nog net niet voor wakker maken.
Ik houd van pizza. Het liefst natuurlijk zelfgemaakt, met een dunne bodem van deels volkorenmeel, tomatensaus en een flinke berg groente. En natuurlijk lekkere kaas eroverheen! Maar dat gaat het vanavond niet worden vrees ik. Met zoveel hongerige feestgangers en een activiteit buiten de deur past zelf pizza bakken even niet in het schema.

De pizza’s komen vandaag dus uit de diepvries van de supermarkt. Je kunt er tegenwoordig ook kant en klare pizzabodems kopen, gemaakt van groente, al gezien? Vast wel, ze zijn er al even. De bloemkoolbodem heb ik pasgeleden uitgeprobeerd. Smaakte prima, niet naar bloemkool maar gewoon naar pizza.

Verandering

Ik vind het mooi om te zien dat er steeds meer producten op de markt komen die goede alternatieven zijn voor de originele variant. Doordat producenten zich steeds meer bewust worden van de vraag naar goede producten voor een gezonde leefstijl, worden er heel creatieve ideeën verzonnen.

Wie had dat ooit gedacht: pizzabodem van bloemkool…  Die bloemkool staat voor best veel mensen symbool voor een nogal smakeloze, soms doorgekookte en muf ruikende saaie groente, die slechts gecombineerd met een sausje nog enigszins eetbaar is. Al jaren op dezelfde manier gekookt en gegeten, misschien wel met tegenzin. Ook herkenbaar voor jou?!

Maar dan..! Pizza! Wat een ontwikkeling heeft dat kooltje doorgemaakt. Zo’n zelfde proces van verandering zie je soms ook bij onszelf gebeuren. Wanneer je de eindeloze mogelijkheden en vrijheid ontdekt die je hebt gaat er echt een wereld voor je open. Oude, vastgeroeste gewoontes kunnen veranderen! Je gaat zien dat je dingen ook heel anders aan kunt pakken. Zelf heb ik dat meegemaakt toen ik ontdekte dat ik zelf invloed had op mijn eetgewoontes: het effect dat had op mijn gewicht en energie!  Er kwam zoveel verschil in mijn leven.

Ik zie nu bij veel mensen diezelfde verandering optreden wanneer zij hun gewoontes onder de loep nemen. Als ze beseffen dat er zoveel meer te kiezen is dan de patronen waar ze al zo lang aan gewend zijn. Dat koekje bij ieder kopje koffie bijvoorbeeld. Of altijd hetzelfde op je brood doen. Het zijn voorbeelden die misschien heel herkenbaar zijn. Ik kom ze vaak tegen. Maar na een aantal weken hoor ik heel vaak:

-Ik ben helemaal niet meer zo moe

-Mijn darmkrampen zijn verdwenen

-Ik heb nog maar één dag last van migraine gehad in plaats van de halve maand

-Mijn kleding zit ruimer om me heen

-Ik denk niet meer de hele dag aan chocola, heb die behoefte niet meer

Vleugels

Wat een effect heeft het ontwikkelen van nieuwe eetgewoontes op hoe je je voelt! Nieuwe gewoontes, die echt niet betekenen dat je nooit meer chocola eet. Maar die door meer balans en stabiliteit zorgen dat je veel beter in je vel zit, in alle opzichten. Mooi om te zien wat er wordt bereikt en deze ervaringen mee te mogen beleven als coach!

Zo, ga ik nu de slingers ophangen. Tijd voor een feestje. Met pizza, yes!

Indiase linzensoep

Toen ik deze soep aan het maken was van de week kreeg ik de volgende opmerkingen van mijn engeltjes:

Kind 1: ‘Wát eten we? Linzensoep? Nou, ik niet!’
Kind 2: ‘Ik wil geen soep.’
Kind 3: ‘Nee hè, ik lust geen linzen!! Wat zijn dat eigenlijk?
Kind 4: ‘Is het eten al klaar, ik heb honger.’ Na een blik in de pan: O… nu niet meer.’

Zucht. En dan zeggen ze dat je er zoveel voor terug krijgt… 😂🤣

Maar toen ze uiteindelijk toch allemaal aan tafel zaten gingen alle kommen leeg. Toch best wel lekker… De jongste vroeg zelfs of ik een kommetje voor haar wilde bewaren voor morgen. Dus zo zie je maar, NOOIT opgeven!

Het recept voor deze lekkere linzensoep komt van Jumbo en je maakt hem zo:

Wat heb je nodig:

300 gram rode linzen, afgespoeld
1.5 cm gember, geschild en geraspt
1 grote ui, gesnipperd
2 tl kerriepoeder
2 tl komijnpoeder
2 tl korianderpoeder
1.5 tl zwarte peper
1 grote zoete aardappel, in blokjes
2 winterwortels, in blokjes
3 grote tomaten, in stukjes
1 bouillonblokje
400 ml kokosmelk 6%, Jumbo
olijfolie
1.5 l water

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui twee minuten. Zet het vuur laag en voeg de kruiden toe. Bak even mee. Doe de groenten erbij en bak vier minuten. Doe het bouillonblokje en 1.5 liter water in de pan en breng alles aan de kook. Voeg de linzen toe en laat 15 minuten zachtjes koken onder af en toe roeren. Pureer de soep met de staafmixer, doe de kokosmelk erbij en laat even doorwarmen, niet meer laten koken.