Krachtvoer

Ken je die reep chocola, die je zo fijn troost op lastige momenten? Waarmee je de gevoelens die in je ronddwalen (kssst!) kunt laten verdwijnen, in ieder geval voor even dan. Misschien niet de beste oplossing. Maar voelen wat er echt speelt of daarnaar op zoek gaan? Dat is andere koek (oh sorry, het is beroepsdeformatie / jargon, zo irritant…).

Eten heeft vaak te maken met andere onderdelen van ons leven. Met eten en eetgewoontes kun je dingen ontdekken die daar onder liggen en aandacht van ons vragen. Dingen die ook gevoed willen worden, om het zo te zeggen.

*Je lichaam, dat vraagt om meer rust, meer uren slaap, meer tijd om te niksen, meer beweging of aandacht voor pijnklachten.

* Je gevoelens en gedachten, die vragen om gehoord te worden, om acceptatie en reflectie, om liefde en begrip.

* Je leven en je omstandigheden, die vragen om aandacht, bewustzijn, in het nu durven zijn.

* Je zelfbeeld en overtuigingen die je gelooft.

Wat kan er bij jou wel een beetje krachtvoer gebruiken?

Ik ben toch geen konijn..!

Moe zijn, vaak hoofdpijn, een iets te kort lontje, last van je lijf of teveel kilo’s; opeens kan het genoeg zijn. Je bent er helemaal klaar mee! Er moet iets veranderen. De oplossing ligt in gezonder gaan eten en je eet- en leefgewoontes aanpassen.  Jaha, dat weet je heus wel. Maar om die stap echt te gaan zetten, dat kan nogal lastig zijn.

Het lijkt of veel dingen waar we van genieten, vaak niet al te gezond voor ons zijn. Het voelt daarom als de juiste zet om er dan maar mee op te houden. Maar het zijn gewoontes die we niet voor niets hebben. Ze leveren plezier op, het is gemakkelijk, gezellig of lekker. Dus zeg maar eerlijk: andere gewoontes moeten aanleren, dat klinkt niet heel aantrekkelijk… Je ziet jezelf al op die wortel knagen en honger lijden. Je moet er niet aan denken!

Dieet-denken

Klopt. Dat is dieet-denken. En het is vreselijk. Dus stop ermee.

Goede eetgewoontes zijn positief. Ze verbieden niets. Ze geven juist wat je nodig hebt. Ze helpen je om beter voor jezelf te zorgen.
Gewoontes veranderen kost tijd en moeite. Dat is altijd zo: je kunt niet hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten. Maar wat het je oplevert? Plezier, gemak, gezelligheid en lekker eten. Maar dan zonder ‘bijsmaak’! Waar wacht je nog op? Ik help je graag op weg.

‘Zooo mama, je krijgt een beetje een buikje zeg! Ben jij nou gewichtsconsulent..?’

‘September, de maand van de ontplofte agenda’s,’ hoorde ik laatst een vriendin verzuchten. ‘Ik heb iedere dag wat.’ Herken jij dat ook, die drukte? Ik ook. Alles begint weer, of nieuwe dingen gaan van start. Als je kinderen hebt word je bedolven onder de nieuwe planningen van scholen, sport- en andere clubjes, vaak op heel handige tijden – not. En dan je werk er nog bij dat weer is gestart, de dagen vliegen voorbij. Die vakantie, hij lijkt alweer zo langgg geleden…

En dan moet er ook nog een beetje gezond worden gegeten. Of je wilt nu eindelijk eens echt werk maken van dat afvallen en die extra (vakantie)kilootjes vaarwel zeggen. Nu moet het écht, want die huidkleurige zwemband ter hoogte van je middel kon je helaas niet achterlaten in het zwembad bij dat Griekse hotel… Maar hoe?? Hoe vind je de tijd om de juiste boodschappen te doen, je te verdiepen in wat gezond is, of om ook nog te sporten? Wanneer moet je dat dan gaan doen, ‘s nachts soms..??

‘Zooo mama, je wordt een beetje dik zeg! Ben jij nou gewichtsconsulent..?’

Gisteren zaten we aan tafel voor het avondeten. Mijn lieeeve (…) 14-jarige zoon die naast me zat, zei, terwijl hij me eens van opzij bekeek: ‘Hee, je krijgt een buikje mam! Je wordt een beetje dik, ben jij nou gewichtsconsulent?’ Mijn man legde direct stilletjes en behoedzaam de opscheplepels en pannendeksels buiten mijn bereik, …Nee grapje. Zo erg was het niet, maar het raakte toch wel even een gevoelige snaar. Want ja, ook ik heb dat zwembandJE (denk erom, JE!). En bij mij komt het niet van de vakantie (hoewel), maar van het niet-sporten. 

Al een paar maanden belemmert uitstralende rugpijn me om mijn (hard)looprondjes te doen. En als je dan hetzelfde blijft eten… word je langzaam doch zeker toch een beetje zwaarder, hè. Waar lopen voor mij een heerlijke manier is om calorieën te verbranden en om soepel te blijven, veroorzaakt het nu ook extra triggerpijn. Dus: niet lopen = minder pijn. maar meer kilo’s. En ik word er niet vrolijk van! Dus, lieve puber, als je leven je lief is…

Maar het gaat goed komen, want ik heb nu de juiste behandeling gevonden. En ik ga weer even extra goed kijken naar mijn eetgewoontes.

Geen tijd? Of toch wel..?


Dat aanpassen van gewoontes, nieuwe ideeën opdoen, meer bewegen; het kost aandacht en tijd. En als je dan aan die uitpuilende agenda denkt, zou je misschien kunnen denken dat het niet gaat werken. Dat je die tijd niet hebt. Maar dat is niet zo. Ook al kan ik jouw agenda niet zien, toch durf ik dit te zeggen. Want kijk eens naar de afspraken die in je agenda staan. Waarom staan die er in? Omdat je ze belangrijk vindt, neem ik aan. Want als je ze niet belangrijk zou vinden, waarom staan ze er dan in..?

En dan is de vraag: hoe belangrijk vind je gezond leven, en eten? Wat levert dat je op? Hoe wil je je voelen? Wat zou meer rust in je eetpatroon betekenen? En welke plek krijgt het nu in je leven? In je agenda? Welke plek kun je het geven?


Succestips die werken voor mij


Als moeder van een groot gezin, praktijkeigenaar en een baan in loondienst ken ik het als geen ander: die volle agenda én gezond willen leven, hoe dan??? Daarom geef ik je hier mijn succestips:

1. Maak een weekmenu en een boodschappenlijst.

2. Pak je agenda en vul in op welke dagen je boodschappen doet en hoe laat. Of bestel alles en laat het thuisbezorgen, op een handig moment.

3. Als je toch die agenda vast hebt, schrijf op wanneer je gaat sporten of bewegen (minimaal drie keer, liefst meer. Al is het een half uurtje wandelen, plan het in).

4. Heb je een gezin? Verdeel de taken. Kinderen die 12+ zijn? Zijn 1 x per week aan de beurt om te koken! Maak een rooster. In het begin doe je het voor, daarna zijn ze zelf aan zet. Zet alles voor ze in een documentje dat ze stapsgewijs kunnen volgen, of geef ze de vrije hand en vertrouw erop dat ze je huis niet in de as leggen…

5. Sporten of bewegen kan ook samen! Een potje voetballen, skeeleren of… (next level) trainer worden van het team van je kind. Wandelen en bijkletsen met je vriendinnen. Op dansles met je man. Zie je die ook nog eens 🙂

6. Zorg voor voldoende rust en slaap genoeg. Als je uitgerust bent ziet alles er anders uit.

7. Herhaal 1 t/m 7 iedere week.

8 (bonustip): Neem een hond. Deze tip volg ik zelf niet. Echt niet, lieve kids, ook al vragen jullie het iedere week. Sorry.

Coaching


Heb je behoefte aan extra ondersteuning bij het werken aan jouw gezonde(-re) leefstijl en eetgewoontes? Een stok achter de deur? Die kan ik je geven. Ik heb beperkt ruimte voor een aantal nieuwe mensen de komende tijd. Vanwege de drukke agenda (haha) en omdat ik het alleen met volledige focus wil kunnen doen. Op maandag en dinsdag is de praktijk de komende tijd open voor consulten. Welkom op afspraak voor een vrijblijvend overleg- en adviesgesprek!

Ennn….NIEUW! Je kunt het volledige traject ook per email doen. De persoonlijke begeleiding, het voedingsadvies en de materialen zijn hetzelfde, maar compleet online te volgen, in je eigen tijd! Je hoeft niet naar de praktijk te komen. Handig of niet??

Lees hier alle ins and outs.

Ga ik nu even aan de wandel!

Een beetje vakantiekriebels, en jij?

Wat een mooi weekje met fantastische temperaturen hebben we achter de rug, hè! We hebben er even op moeten wachten en zijn bijna weggeregend de afgelopen tijd, maar dit maakt een hoop goed! Ik weet niet hoe het met jou is maar ik ben stiekem al een beetje aan het aftellen tot de vakantie.

Deze week nam ik alvast een voorproefje en was met mijn halve gezin een paar daagjes naar de camping. Voor de rest van de zomer heb ik nog niet echt plannen, en jij? Maar ach, of je nu reisplannen hebt dit jaar of (nog) niet, met lange dagen vol met zon, een verkoelend briesje erbij en een lekker drankje, dan maakt het ook niet zoveel uit of die stoel onder je billen nu in je achtertuin staat of aan het Gardameer. Toch?


Heerlijk dat er weer steeds meer mogelijk is wat reizen en plannen maken betreft. Dat de wereld weer open gaat en we van ‘ouderwets’ vakantievieren kunnen genieten. Wat kun je daar aan toe zijn. Tijd om te relaxen en (in een andere omgeving) nieuwe energie op te doen.

Extra bagage op de terugweg

Voor veel mensen kunnen vakanties wel een uitdaging zijn voor je gewicht. Het lekkere eten en de gezellige sfeer nodigen uit tot extra en anders eten. Thuiskomen met extra ‘bagage’ in de vorm van vakantiekilo’s is voor veel mensen herkenbaar. Dan is die weegschaal toch een domper…Dus, ik dacht, laat ik je alvast voorzien van wat adviezen en tips om je vakantie goed door te komen, ook wat dat betreft. Je kunt er maar beter op tijd bij zijn!

Hoe kom je niet aan op vakantie?

Een actieve fiets- of wandelvakantie is misschien de uitzondering, maar ben je niet zo van de sportieve tochten tijdens je vakantie, dan kan het best lastig zijn om op gewicht te blijven. Een all-in vakantie in een hotel met uitgebreide buffet nodigt uit tot onbeperkt smullen. Een ijsje hier, een frietje daar, iedere dag uitgebreid uit eten.

In een huisje of tent is het gemakkelijker je eigen eetpatroon te houden. Als je bezig bent met afvallen en je wilt niet zwaarder worden door de vakantie, is het slim van te voren te bedenken hoe je dat gaat aanpakken. Je kunt ervoor kiezen een pauze in te lassen met het afvallen, om na de vakantie de draad weer op te pakken. Dit levert je vaak wat extra kilo’s op. Een ander nadeel is, dat het moeilijk kan zijn om eenmaal thuis de knop weer om te zetten.

Ik heb toch vakantie..?

Je kunt ook je strenge dieet meenemen op vakantie. Je zult dan niet aankomen en misschien zelfs wel afvallen. Maar een ontspannen vakantie heb je waarschijnlijk niet. Je zult, zeker in het buitenland, veel tijd nodig hebben om te zoeken naar plekken waar je verantwoord eten kunt kopen. Je moet steeds streng zijn voor jezelf. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van een vakantie! Enne… sowieso niet. Lijkt mij. 

Ik adviseer bij vakantie altijd om de middenweg te kiezen: je gaat niet helemaal ‘los’ met eten, maar je bent ook niet bezig elke calorie te tellen. Je gewicht stabiel houden is dan je doel. Een keer een ijsje kan best, maar niet iedere dag. Lekker uit eten is ook prima, met de volgende tips:

 • Spreek van te voren af met jezelf wat je wilt eten, bekijk bijvoorbeeld de menukaart online.
 • Wees zuinig met alcohol.
 • Let op de sausjes, laat ze apart serveren.
 • Kies voor gekookte/gepofte aardappelen in plaats van friet of gebakken aardappelen.
 • Kies voor fruit of koffie als nagerecht. Of wel een nagerecht, maar geen voorgerecht.
 • Kies bij de lunch voor een broodmaaltijd in plaats van warm.
 • Sla geen maaltijden over en neem ook een ontbijt, al sta je later op. Eet niet teveel.
 • Neem de tijd om te eten; leg af en toe je bestek even neer. Eet rustig, hierdoor ben je sneller verzadigd.
 • Geniet bewust voor een extraatje af en toe.

Eet veel groenten en fruit en drink (mineraal)water. Neem als het kan een voorraadje gezond eten mee van huis (volkoren crackers, verantwoorde tussendoortjes, goed broodbeleg, enz.). Dan heb je iets bij de hand om te kiezen. Ga er lekker op uit, verken de omgeving lopend of met de fiets. Slaap voldoende en kom tot rust. Doe veel leuke dingen. Kortom: maak er een feestje van!

Ik hoop dat je met deze tips een topvakantie hebt straks, uit of thuis.

En denk je nu: ‘Na de vakantie, dan ga ik echt aan de slag met gezonder eten!’ en kun je daarbij persoonlijk advies en steun goed gebruiken? Maak dan nu hieronder een afspraak voor een gratis adviesgesprek of plan gelijk je intake!


Spiegelende Etalageruiten, Fijn Zeg..!?

Vandaag wil ik in deze blog een mooi inzicht met je delen, dat ik pasgeleden kreeg over de relatie tussen sport, je spiegelbeeld en je ‘houding’. Dat klinkt nu vast nog een tikkie vaag, maar het was een mooie les die ik graag doorgeef.

Het begon drie jaar geleden, toen ik wilde beginnen met hardlopen. Wie had ooit gedacht dat ik dat zo lang zou blijven volhouden, ik niet in ieder geval! Ik had altijd zo’n grondige hekel aan sport dat ik al moe werd van Studio Sport kijken (iets wat ik nooit vrijwillig zou doen, maar soms kijk je mee hè, als je met je vader of later je man op zondagavond voor de buis zit). En toch, nadat ik een aantal jaar geleden ontdekte dat er ook vormen van sport bestonden die wél leuk waren, besloot ik ook dat hardlopen een kansje te gunnen. 

‘Hup met de beentjes!’

Ik begon met Evy, op de app. Daar had ik goede verhalen over gehoord. En, wonder boven wonder, dat was best grappig. Dat leuke Vlaamse taaltje, de peptalks, weetjes en muziek, het maakte die kleine stukjes joggen net vol te houden tot de volgende wandelpauze. Training na training en minuut na minuut bouwde ik het op. Het ging langzaam en soms was het echt zwaar maar… ik werd beter! En ik begon het leuk te vinden. Ik voelde me fitter worden, ik was zo lekker moe na mijn rondjes door het park of het dorp. En mijn hoofd was fijn leeg.

Na een paar maanden kon ik zelfs een paar kilometer achter elkaar rennen. Ik ging meedoen aan runs, gewoon voor de fun, maar altijd met de 5km. Dat was lang zat. En lange tijd was ik daar dik tevreden mee. Maar toch begon het laatst te kriebelen: ik wilde meer. Ik wilde 10km kunnen lopen. 


Op het strand


Ik had namelijk gehoord dat er dit najaar (na lange tijd) weer een run wordt georganiseerd. Op Terschelling. Nou, dat leek me zo leuk, na zoveel maanden solo sporten! Ik zag het helemaal voor me, lekker een weekendje naar de Wadden en ik dan die 10 km! Maar er was wel een probleempje: steeds wanneer ik boven de 5 kilometer kwam, ging het niet meer. Buiten adem, pijn, moe, je weet wel. Hoe kwam ik nou door dat dooie punt heen en zou ik het verder kunnen opbouwen? Ik ging online op zoek en ontdekte een videoserie van een looptrainer, die in de eerste video de tip gaf: let op je houding. Als je langs winkelruiten loopt, kijk dan naar je spiegelbeeld. Hoe loop je?
 

Aha


Nou, de eerstvolgende keer dat ik ging lopen deed ik dat en ik zag het gelijk: onderuitgezakt. Een ‘sneue sjokker’, noemde de videomeneer het geloof ik…Oef. Hij zei: ‘Loop rechtop, borstbeen vooruit, kin op en met je benen onder je in plaats van voor je.’ Dus ik hup, alles gedaan en toen zag ik ineens een sportieve, fitte hardloopster, die eruit zag of ze al minstens 15km fluitend achter de rug had en nog even die laatste 5 erbij pakte. Gewoon, omdat het kon. 

Het was ongelooflijk. En wat het deed met mijn gevoel, ook: eerst was ik moe, mijn rug deed pijn en ik had een beetje steken in mijn zij. En toen ineens leek het of er nieuwe energie door me heen stroomde, ik voelde echt een beetje ‘whoohoo!!’ en moest gewoon een huppeltje onderdrukken. Nee dat laatste is een grapje maar het was echt zo maf om mee te maken!
 

In de etalage


En ik moest gelijk terugdenken aan vroeger en wat ik toen had met spiegels. Van de week hoorde ik het iemand anders ook zeggen en ik herkende het: ‘etalageruiten en ik zijn geen vrienden’. Ik probeerde ze zelf ook altijd te ontwijken als ik erlangs wandelde tijdens het winkelen, want ze lieten me genadeloos mijn spiegelbeeld zien. En ik wilde niet geconfronteerd worden met hoe ik eruit zag. Ik wilde mezelf niet zien. En die spiegels showden me een beeld waar ik niet blij van werd, wat me in elkaar deed duiken (letterlijk en figuurlijk). 

Wat ik die dag dus leerde en later verder over nadacht is dit: als je rechtop loopt, wordt het beter. Het lopen gaat lichter. Maar ook: fysiek je rug rechten en in die spiegel kijken, bevestigt het weten (of helpt bij het gaan beseffen, als dat een eerste stap is) dat je blij mag zijn met wie je bent, ongeacht hoe je eruit ziet, ongeacht wat je kan of niet kan. Dat zegt allemaal niets over wie jij bent. De waarde die je hebt als mens, als persoon. 
 

Chin up and shine


Ik weet inmiddels: die run van 10km ga ik niet doen. Het lukt me gewoon niet, mijn lijf ziet het niet zitten. Jammer, maar het is zo. En ik loop nog steeds mijn rondjes van 5, ja hoor. Niet heel snel. Maar rechtop. 
Dus, als je ook een hekel hebt aan etalages of andere spiegelende oppervlakten en je loopt er deze week voorbij, denk dan even aan deze blog, oké? Gooi je schouders naar achteren, kijk in die ruit en lach naar jezelf. Doen! Afgesproken??

Wat?? 14 suikerklontjes..?

‘Ik heb geen idee of wat ik eet gezond is.’ Ze zit tegenover me en kijkt me verwachtingsvol aan. Na een intakegesprek en het bijhouden van een eetdagboek is het nu tijd voor haar adviesgesprek. Weten hoe ze zichzelf goed kan voeden, hoe ze op een gezonde manier kan afvallen en hoe ze van eten kan genieten zonder dat ze steeds twijfelt, zich schuldig voelt of honger heeft. Dat is wat ze wil. Vandaag gaan we samen hiervoor het plan maken.

De hele jackpot

Ze is er helemaal klaar voor. Maar het is wel een tikkie spannend, dat zie ik in haar omgaan. ‘Tja, dat dagboek, het was niet haar beste week, zeg maar… Wat zal ik daarover gaan zeggen?’ Ik snap het helemaal. En ik zeg altijd: ‘Vul dat dagboek gewoon in zonder na te denken. Schrijf eerlijk alles op, laat geen dingen weg, eet niet niet ‘omdat je het dan ook moet opschrijven’ (volg je het nog), nee, doe gewoon zoals altijd. Dan kan ik het beste advies geven.’

Ondertussen zit ik te popelen. Ik heb zulke eye-openers voor haar. Inzichten waarvan ik weet dat ze haar zo gaan helpen. Dus daar gaan we! Haar ogen spreken boekdelen en ik hoor de kwartjes vallen. En helemaal als ik over haar ontbijt begin. Ze heeft een leuke, drukke baan. En ze begint vroeg aan haar werkdag, waarvoor ze eerst drie kwartier in de auto moet zitten. Dus dat ontbijt, het komt er niet zo van. Ze moet al zo vroeg op. Dan ook nog gaan zitten met een bordje eten, het lukt niet echt. 

Goed bezig

Maar ze heeft wel gemerkt dat ze zonder ontbijt niet goed start. Dus koos ze voor van die handige pakjes drinkontbijt. Handig voor onderweg. De verpakking gaf haar wel vertrouwen: er staan woorden op als ‘ontbijt’, ‘fruit’ en vezelrijk.’ Mooi plaatje erop van een sappig aardbeitje en frisse yoghurt, nou: prima oplossing. Toch?

Jaaa. Voor Team Trukendoos. Degenen die die verpakkingen zo mooi maken, omdat ze zo graag verkopen. Als ik haar vertel dat ze met zo’n pakje, plus met wat ze erbij eet, 54 gram suiker binnenkrijgt, valt ze bijna van haar stoel. 54 gram, dat zijn bijna 14 suikerklontjes. Vóór acht uur. En dan moet de dag nog beginnen…

Echt eten

Gelukkig heb een hoop alternatieve ideeën voor haar. Die je ook in de auto kunt opeten. Maar toch, dat kwartiertje eerder opstaan, soms is het gewoon een beter plan. Want eten moet je liever niet combineren met andere taken, als het even kan. In rust en met aandacht eten, dat verzadigt veel meer. Ze ontdekt het zelf.

Kunnen eten wat je wilt, vrijheid en rust krijgen in je eetpatroon, grip op je gewicht; het levert zoveel meer op dan de energie die het kost. Ik heb het zelf ondervonden en deel het graag met anderen.  

Op weg

Na een uur praten nemen we afscheid en gaat ze naar huis met haar plan. Ze start meteen met de eerste stappen, helemaal opgelucht en enthousiast. Ze gaat ervoor! Ik vind het zo’n mooi onderdeel van mijn vak om haar de tools aan te kunnen reiken. En ze gaat mij de komende tijd regelmatig terugzien. Nieuwe gewoontes aanleren, dat kost aandacht, tijd en moeite. Daar kun je een stuk ondersteuning vaak goed bij gebruiken, iemand die een poosje met je meeloopt. Ik herken het zelf ook. 

En jij? Die vraag van mijn cliënte: ‘Ik heb geen idee of wat ik eet gezond is’, komt die jou ook bekend voor? Of wil je ook afvallen en daarna op gewicht blijven, zonder weer aan te komen? Een fijne leefstijl ontwikkelen die bij jou past en waarin al het eten past? Na de meivakantie, vanaf 17 mei, is er weer ruimte voor nieuwe aanmeldingen. Een afspraak voor een vrijblijvend gesprek kan je nu hier maken of via het contactformulier.

En spring!

Foto: Jouw Natuur Portret/Andrea de Jong

Eten zou een middel mogen zijn om te genieten van het leven. Maar soms voelt dat totaal niet zo. De relatie die je hebt met eten kan slecht zijn. Bijvoorbeeld wanneer hoe je eet ervoor zorgt dat je je steeds zo futloos voelt. Als je het gevoel hebt dat je je gewicht niet in de hand hebt. Of als sommige soorten eten een bepaalde ‘lading’ voor je hebben.

Taart bijvoorbeeld, kan symbool zijn gaan staan voor slecht, vet, ongezond, verboden, ‘doe-dan-maar-een-klein-stukje’, ‘ja-maar-ik-heb-hem-speciaal-voor-jou-gebakken’, schuldgevoel of misselijkheid. In plaats van voor lekker, feestvieren, verjaardagen, bakplezier in eigen keuken, herinneringen aan mooie gebeurtenissen of aan vroeger.

Een wens om anders te gaan eten kan je op verschillende manieren invullen:

 • Je kunt een dieet uitkiezen, als je snel die kilo’s kwijt wilt.
 •  Of alleen nog maar gezonde dingen eten. Eten onderverdelen in gezond en ongezond.
 • Of heel weinig gaan eten, calorieën tellen.
 • Of jezelf van alles verbieden, vanuit het idee dat alles wat niet ‘Schijf van Vijf-proof’ is, slecht en verboden is.

Dit zijn allemaal rigoureuze veranderingen, die veel moeite kosten om aan te wennen en heel vaak niet vol te houden zijn op langere termijn. Omdat ze je niet leren op een goede, ontspannen manier met eten om te gaan. Het staat te ver af van je eigen gewoontes en het is niet praktisch. En het allerbelangrijkste: je doet jezelf tekort. Qua voedingsstoffen en qua zelfzorg. Een gezond eetpatroon bestaat niet alleen uit ultragezond eten.

Wat is gezond eten?

Op een goede manier met eten omgaan is wat mij betreft: bewust gaan eten. Met aandacht kiezen voor meer gezonde producten, meer variatie, andere smaken, nieuwe ideeën en recepten. Zodat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Jij bent de enige die daarvoor kan zorgen. Je lijf verdient goede brandstof.

En tegelijk is het heel gezond om ook een plek te hebben in je eetkeuzes voor lekkere happies die gewoon alleen maar lekker zijn. Dat is hun doel :). Het maakt dat je kunt genieten van al je eten. Ook als je daarbij tegelijk wilt afvallen of op je gewicht wilt letten. 

Hordes

Deze manier van eten vraagt ook om aanpassingen. Het is niet zo dat het vanzelf gaat. Als je gewoontes wilt veranderen, zijn er zijn hordes die je moet nemen, dat geldt voor alle gewoontes. Het kost moeite en tijd en lukt vaak niet van de ene op de andere dag.

Stap voor stap dingen veranderen, de tijd nemen om daaraan te wennen, soms hoger springen wanneer je loopt te sloffen, geduld hebben als het langer duurt dan je wilt en NIET opgeven, dat maakt dat die route van jou wordt. Loop in je eigen tempo maar blijf gefocust en scherp: je wilt naar die eindstreep, waar jouw doel ligt: een gezonde, fijne relatie met eten. Accepteer dat het een tijdje lastig zal zijn. De beloning is het waard!

Ik loop graag een stuk met je mee. Vul hieronder het formulier in voor mijn routekaart en aanmoediging!

Afvallen met een dieet of met een gezonde leefstijl; wat maakt het verschil?

Afvallen en mijn gewicht, jarenlang was dat voor mij een ‘behoorlijk gedoe’, zou je kunnen zeggen. Al vanaf de basisschool had ik een beroerde relatie met eten en de weegschaal. Ik probeerde in de jaren die volgden van alles om af te vallen, maar het lukte nooit echt. Zo frustrerend! Het maakte me onzeker en ik voelde me opgesloten, in eetgewoontes en in een postuur waar ik niet blij mee was. Maar hoe het anders kon wist ik niet.

Een dieet met duidelijke regels, voorgeschreven producten, punten of calorieën tellen, het lijkt vaak zo handig. In het begin is het meestal goed vol te houden, je wilt graag afvallen, dus daar heb je wel wat voor over. Je weet met zo’n dieet waar je aan toe bent, wat je wel, en vooral ook wat je niet mag. Maar het lijstje wat wel mag, hoe je het ‘moet’ doen, lijkt niet echt op hoe je normaal eet. En die lange lijst die niet mag, juist de dingen die niet mogen, op termijn wordt dat zo stomvervelend!  

Vandaag is het Anti-Dieet dag. En alle andere dagen ook.

Hoe langer je bezig bent met afzien en doorbijten, hoe moeilijker het wordt. Want je wilt ook wel weer een keer af van dat dieet. En dan… ben je zelf ook terug bij af. Bij je eigen eetgewoontes, die niet veranderd zijn.

Dus: weg met dat ge-dieet! Door te kijken naar je eetgewoontes, je eetkeuzes, je dagelijkse leven en je wensen en daarin gaan sleutelen aan wat bewuster kan, creëer je de gezonde leefstijl mét volwaardig eten, die past bij jou. Een leefstijl waarin je gewoon alles mag eten en je weet welke keuzes je kunt maken zodat je wel een goed gewicht kan bereiken en houden. Waarin jij de baas bent over eten en niet andersom.

Goed Eten

Acht jaar geleden ontdekte ik dit zelf tijdens mijn opleiding voor gewichtsconsulente. Ik viel geleidelijk 20 kilo af, met gezond en lekker eten én extraatjes. Geen diëten of verboden meer. Door anders te gaan eten werd voeding een middel om voor mezelf te zorgen. En van te kunnen genieten. Dat wilde ik delen met anderen, die ook anti-dieet willen denken en leven.

Mijn eigen gezonde leefstijl zette zich daarna verder voort en ik ontwikkelde een breder perspectief, dat mezelf nog meer ‘voedde’. Een wat langer verhaal, dat je verder kunt lezen hier op de website (https://praktijkgoedeten.nl/over-chantal/).

Een goede relatie met eten krijg je niet met een dieet. Ik stel daarom voor dat we vanaf morgen iedere dag ‘Goed-Eten Dag’ vieren :)!

Spinaziepannenkoeken met gerookte zalm of ham

Ingrediënten
450 gram diepvriesspinazie
600 gram halfvolle melk
250 gram volkoren tarwemeel
3 eieren
snufje zout
1 tl paprikapoeder
bakje zuivelspread
200 gram gerookte zalm of achterham
zak rucola of verse spinazie

Werkwijze

Ontdooi de diepvriesspinazie (dat kan snel in de magnetron of in een pan op zacht vuur). Meng wanneer deze ontdooid is hier de melk doorheen. Doe voorzichtig het meel erdoor en meng goed tot een glad beslag. Voeg de eieren één voor één toe. Beetje zout en het paprikapoeder erbij.

Bak de pannenkoeken in een klein scheutje vloeibare boter of olie. Besmeer ze met zuivelspread en beleg met een plakje gerookte zalm of ham en wat blaadjes spinazie. Een beetje chilisaus maakt deze spinaziepannenkoeken helemaal af!

Your body, a miracle..?

‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… ik haal je eraf, denk ik. Je laat me steeds weer zien wat ik niet wil zien. Die buik. Die benen. Mijn onderkin. Wat zou ik graag als een queen in je glazen venster staren om te horen dat ik de mooiste ben. Maar dat ben ik niet. Ik probeer er nog wat van te maken met leuke kleding, make-up. Maar jij verbergt niets. Het is wat het is, en het is niet best.’

Dit stemmetje in je hoofd, ken je hem? Het is de stem van je innerlijke criticus. Die criticus fluistert je van alles in, en laat je geloven dat het de waarheid is. We kennen hem allemaal wel. Hij kan allerlei vormen aannemen; perfectionist, controlefreak of slachtoffer bijvoorbeeld. In eerste instantie was zijn rol die van beschermer tegen gevaar, tegen de buitenwereld. Hij waarschuwde voor teleurstelling, verdriet en nare gevoelens. Hij is ontstaan vanuit ervaringen of vanuit boodschappen die andere mensen je gaven.

Niet goed genoeg

Maar hij is zijn rol voorbij geschoten en helpt allang niet meer. Hij kan nu als geen ander de gedachten verwoorden die je saboteren. Je luistert naar zijn stem, die je vertelt dat je niet goed genoeg bent. Zo voor de spiegel zegt hij: ‘dat lichaam, daar moet minstens tien kilo vanaf.’ Veel vrouwen houden niet van hun lichaam, omdat het er niet uitziet zoals zij zouden willen. Je spiegelt je aan het perfecte plaatje, dat plaatje dat je duidelijk niét ziet als je in jouw spiegel kijkt… En moedeloos veroordeel je dat spiegelbeeld.

Maar kijk nog eens goed. Sluit je ogen en kijk eens goed naar binnen. En luister. Naast de stem van die criticus (die soms zo hard roept) is er nog een stem hoorbaar. Heel zachtjes soms, maar ze is er wel. Het is je eigen stem. Weet je wat ze zegt?

 ‘Ik wil geliefd zijn.’

Jouw echte ik

Daar, diep van binnen, zit jouw echte ik. Niet je ego, maar je eigen ik, die vrij is van saboterende stemmen. Ze heeft haar eigen stem. Ze is een uniek en kostbaar schepsel, mooie jij! En ze heeft liefde nodig, geen veroordeling.

Soms is het een hele ontdekkingstocht om te leren luisteren naar je eigen stem. Als je de criticus kunt aanhoren maar niet naar zijn boodschap luistert, kun je voelen dat dat ten diepste is wat je jouw ik wilt geven; liefde. Ze is dat waard. En je lichaam, horend bij je echte ik, ook. Want kijk nog eens goed: wat kan dat lichaam van jou allemaal? Wat heeft het allemaal al voor je gedaan in het leven? Wat is het eigenlijk een wonder, hoe het werkt, wat het kan, hoe het jou omvat! Hoe kun je ervoor gaan zorgen, en geven wat het nodig heeft?

Twee mooie quotes tot slot, die mij erg raken:

‘Take care of your body, it’s the only place you have to live in.’

‘Your body is a miracle, beautifully made.’

Doet het besef van die verschillende ‘stemmen’ in jou iets met je? Wat kun je doen om met een andere blik in de spiegel te kijken? Ik ben benieuwd, wil je het hieronder met me delen?