‘Zooo mama, je krijgt een beetje een buikje zeg! Ben jij nou gewichtsconsulent..?’

‘September, de maand van de ontplofte agenda’s,’ hoorde ik laatst een vriendin verzuchten. ‘Ik heb iedere dag wat.’ Herken jij dat ook, die drukte? Ik ook. Alles begint weer, of nieuwe dingen gaan van start. Als je kinderen hebt word je bedolven onder de nieuwe planningen van scholen, sport- en andere clubjes, vaak op heel handige tijden – not. En dan je werk er nog bij dat weer is gestart, de dagen vliegen voorbij. Die vakantie, hij lijkt alweer zo langgg geleden…

En dan moet er ook nog een beetje gezond worden gegeten. Of je wilt nu eindelijk eens echt werk maken van dat afvallen en die extra (vakantie)kilootjes vaarwel zeggen. Nu moet het écht, want die huidkleurige zwemband ter hoogte van je middel kon je helaas niet achterlaten in het zwembad bij dat Griekse hotel… Maar hoe?? Hoe vind je de tijd om de juiste boodschappen te doen, je te verdiepen in wat gezond is, of om ook nog te sporten? Wanneer moet je dat dan gaan doen, ‘s nachts soms..??

‘Zooo mama, je wordt een beetje dik zeg! Ben jij nou gewichtsconsulent..?’

Gisteren zaten we aan tafel voor het avondeten. Mijn lieeeve (…) 14-jarige zoon die naast me zat, zei, terwijl hij me eens van opzij bekeek: ‘Hee, je krijgt een buikje mam! Je wordt een beetje dik, ben jij nou gewichtsconsulent?’ Mijn man legde direct stilletjes en behoedzaam de opscheplepels en pannendeksels buiten mijn bereik, …Nee grapje. Zo erg was het niet, maar het raakte toch wel even een gevoelige snaar. Want ja, ook ik heb dat zwembandJE (denk erom, JE!). En bij mij komt het niet van de vakantie (hoewel), maar van het niet-sporten. 

Al een paar maanden belemmert uitstralende rugpijn me om mijn (hard)looprondjes te doen. En als je dan hetzelfde blijft eten… word je langzaam doch zeker toch een beetje zwaarder, hè. Waar lopen voor mij een heerlijke manier is om calorieën te verbranden en om soepel te blijven, veroorzaakt het nu ook extra triggerpijn. Dus: niet lopen = minder pijn. maar meer kilo’s. En ik word er niet vrolijk van! Dus, lieve puber, als je leven je lief is…

Maar het gaat goed komen, want ik heb nu de juiste behandeling gevonden. En ik ga weer even extra goed kijken naar mijn eetgewoontes.

Geen tijd? Of toch wel..?


Dat aanpassen van gewoontes, nieuwe ideeën opdoen, meer bewegen; het kost aandacht en tijd. En als je dan aan die uitpuilende agenda denkt, zou je misschien kunnen denken dat het niet gaat werken. Dat je die tijd niet hebt. Maar dat is niet zo. Ook al kan ik jouw agenda niet zien, toch durf ik dit te zeggen. Want kijk eens naar de afspraken die in je agenda staan. Waarom staan die er in? Omdat je ze belangrijk vindt, neem ik aan. Want als je ze niet belangrijk zou vinden, waarom staan ze er dan in..?

En dan is de vraag: hoe belangrijk vind je gezond leven, en eten? Wat levert dat je op? Hoe wil je je voelen? Wat zou meer rust in je eetpatroon betekenen? En welke plek krijgt het nu in je leven? In je agenda? Welke plek kun je het geven?


Succestips die werken voor mij


Als moeder van een groot gezin, praktijkeigenaar en een baan in loondienst ken ik het als geen ander: die volle agenda én gezond willen leven, hoe dan??? Daarom geef ik je hier mijn succestips:

1. Maak een weekmenu en een boodschappenlijst.

2. Pak je agenda en vul in op welke dagen je boodschappen doet en hoe laat. Of bestel alles en laat het thuisbezorgen, op een handig moment.

3. Als je toch die agenda vast hebt, schrijf op wanneer je gaat sporten of bewegen (minimaal drie keer, liefst meer. Al is het een half uurtje wandelen, plan het in).

4. Heb je een gezin? Verdeel de taken. Kinderen die 12+ zijn? Zijn 1 x per week aan de beurt om te koken! Maak een rooster. In het begin doe je het voor, daarna zijn ze zelf aan zet. Zet alles voor ze in een documentje dat ze stapsgewijs kunnen volgen, of geef ze de vrije hand en vertrouw erop dat ze je huis niet in de as leggen…

5. Sporten of bewegen kan ook samen! Een potje voetballen, skeeleren of… (next level) trainer worden van het team van je kind. Wandelen en bijkletsen met je vriendinnen. Op dansles met je man. Zie je die ook nog eens 🙂

6. Zorg voor voldoende rust en slaap genoeg. Als je uitgerust bent ziet alles er anders uit.

7. Herhaal 1 t/m 7 iedere week.

8 (bonustip): Neem een hond. Deze tip volg ik zelf niet. Echt niet, lieve kids, ook al vragen jullie het iedere week. Sorry.

Coaching


Heb je behoefte aan extra ondersteuning bij het werken aan jouw gezonde(-re) leefstijl en eetgewoontes? Een stok achter de deur? Die kan ik je geven. Ik heb beperkt ruimte voor een aantal nieuwe mensen de komende tijd. Vanwege de drukke agenda (haha) en omdat ik het alleen met volledige focus wil kunnen doen. Op maandag en dinsdag is de praktijk de komende tijd open voor consulten. Welkom op afspraak voor een vrijblijvend overleg- en adviesgesprek!

Ennn….NIEUW! Je kunt het volledige traject ook per email doen. De persoonlijke begeleiding, het voedingsadvies en de materialen zijn hetzelfde, maar compleet online te volgen, in je eigen tijd! Je hoeft niet naar de praktijk te komen. Handig of niet??

Lees hier alle ins and outs.

Ga ik nu even aan de wandel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.