Afvallen met een dieet of met een gezonde leefstijl; wat maakt het verschil?

Afvallen en mijn gewicht, jarenlang was dat voor mij een ‘behoorlijk gedoe’, zou je kunnen zeggen. Al vanaf de basisschool had ik een beroerde relatie met eten en de weegschaal. Ik probeerde in de jaren die volgden van alles om af te vallen, maar het lukte nooit echt. Zo frustrerend! Het maakte me onzeker en ik voelde me opgesloten, in eetgewoontes en in een postuur waar ik niet blij mee was. Maar hoe het anders kon wist ik niet.

Een dieet met duidelijke regels, voorgeschreven producten, punten of calorieën tellen, het lijkt vaak zo handig. In het begin is het meestal goed vol te houden, je wilt graag afvallen, dus daar heb je wel wat voor over. Je weet met zo’n dieet waar je aan toe bent, wat je wel, en vooral ook wat je niet mag. Maar het lijstje wat wel mag, hoe je het ‘moet’ doen, lijkt niet echt op hoe je normaal eet. En die lange lijst die niet mag, juist de dingen die niet mogen, op termijn wordt dat zo stomvervelend!  

Vandaag is het Anti-Dieet dag. En alle andere dagen ook.

Hoe langer je bezig bent met afzien en doorbijten, hoe moeilijker het wordt. Want je wilt ook wel weer een keer af van dat dieet. En dan… ben je zelf ook terug bij af. Bij je eigen eetgewoontes, die niet veranderd zijn.

Dus: weg met dat ge-dieet! Door te kijken naar je eetgewoontes, je eetkeuzes, je dagelijkse leven en je wensen en daarin gaan sleutelen aan wat bewuster kan, creëer je de gezonde leefstijl mét volwaardig eten, die past bij jou. Een leefstijl waarin je gewoon alles mag eten en je weet welke keuzes je kunt maken zodat je wel een goed gewicht kan bereiken en houden. Waarin jij de baas bent over eten en niet andersom.

Goed Eten

Acht jaar geleden ontdekte ik dit zelf tijdens mijn opleiding voor gewichtsconsulente. Ik viel geleidelijk 20 kilo af, met gezond en lekker eten én extraatjes. Geen diëten of verboden meer. Door anders te gaan eten werd voeding een middel om voor mezelf te zorgen. En van te kunnen genieten. Dat wilde ik delen met anderen, die ook anti-dieet willen denken en leven.

Mijn eigen gezonde leefstijl zette zich daarna verder voort en ik ontwikkelde een breder perspectief, dat mezelf nog meer ‘voedde’. Een wat langer verhaal, dat je verder kunt lezen hier op de website (https://praktijkgoedeten.nl/over-chantal/).

Een goede relatie met eten krijg je niet met een dieet. Ik stel daarom voor dat we vanaf morgen iedere dag ‘Goed-Eten Dag’ vieren :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.