Hoe krijg je rust in je eetpatroon?

Zo hèhè, eindelijk!!’ Als je ook net weer thuis bent aan komen ‘glijden’, weet je gelijk wat ik bedoel: #zezittenweeropschool, en dan is deze blog voor jou.
Wát een weken liggen er achter ons, en hoe verschillend we daar ook naar kijken, we merken op dit moment allemaal hetzelfde: De Rust…

Rust in huis, rust aan je hoofd, rust om je heen. De lieverds zijn weer lekker aan de slag in hun klassen, en tot een uur of half drie hebben we… rust. Wat ga jij doen vandaag?? Dóórwerken zonder storing, in bad liggen, een mooie sneeuwwandeling maken in je uppie (wel even wachten tot die gladheid minder is)…

Hoe deed jij het

Misschien heb je de afgelopen gekke tijd ook wel juist als fijn ervaren. Meer contact met je kind, inzicht in wat ze allemaal doen op een schooldag, tijd voor leuke, bijzondere dingen. Dat herken ik zelf ook. Maar misschien vond je het ook, of tegelijk, belastend. Is juf zijn nou niet echt je ding. Had je de grootste moeite je eigen werk er ook bij te doen. Was je de hele dag van vroeg tot laat in touw.

En was het ook niet zo bijster goed gesteld met je eetgewoontes. Deed je maar wat, een hapje hier, een hap daar. Tussendoor snel ff een broodje, veelvuldige grepen in de koek-en snoepkast, en dat koken, jonguh, na een dag ploeteren ook nog weer iedere keer die keuken in, pfff… het lukte niet altijd. Zeg maar.

Lockdownissues…

  • Misschien at je voorheen je lunch altijd aan tafel met je gezin, maar hadden je kinderen nu op verschillende momenten pauze en eet iedereen inmiddels wanneer het zo uitkomt. Broodje in de hand, mee naar boven, of achter de tv. En jij?
  • Misschien is het een gewoonte geworden om te snoepen tijdens het werken. Loop je heel gemakkelijk steeds naar de keuken om wat te halen. Of ligt die zak drop naast je laptop en zit je gedachteloos te kauwen terwijl je aan het typen bent.
  • Misschien kom je veel minder buiten dan voorheen. Heb je geen tijd om te wandelen. Sport je niet meer. Zit je vooral.
  • Misschien stond/sta je veel vaker dan voorheen in een beslagkom te roeren. Het is zo leuk om iets te bakken met de kids, gezellig toch, en wat moet je anders doen? Tja, de baksels zelf maar opeten?? Visite komt er niet echt…

En misschien heb je andere dingen aangeleerd, of had je bepaalde gewoontes al en merkte je die extra op in de afgelopen tijd. En je merkt ook dat je er nu vanaf wilt! Je voelt je er onrustig door, het werpt een schaduw over eten en het maakt dat je lichaam niet fijn voelt. Lees verder wat je hieraan kunt doen.

Jouw tijd

Is het nu jouw tijd om meer rust te gaan creëren in je eetpatroon? Pak gewoontes die je wilt veranderen dan één voor één aan. Ga niet als een gek ineens alles omgooien, en ga zeker niet diëten want als iets een slechte gewoonte is dat het wel. Doe het rustig en doordacht. Kies voor de gewoonte die je nu het meest dwarszit, en start daarmee.

Wat wil je niet meer? Waarom niet? Wat wil je wel? Wat levert dat jou op? Welke moeilijkheden verwacht je tijdens het veranderen van die gewoonte? Hoe kun je die omzeilen of er rekening mee houden? Hoe ga je bereiken dat je die betere gewoonte gaat krijgen? En hoe houd je hem vast? Denk erover na, schrijf het op en begin! Dat gaat rust brengen, in alle opzichten.

Welke gewoontes wil jij veranderen? Hoe ga je dat doen, wil je dat hieronder met me delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.