Hold on but don’t hold still

Wat gebeurt er veel in de wereld, hè… De lockdown die verlengd is, wat heeft dat toch veel gevolgen. En terwijl alles buiten zowat stil lijkt te staan, hebben we het binnen drukker dan ooit. Drukker, met de boel rondkrijgen vanuit ons huis. Werken, schooljuf of -meester zijn, contacten onderhouden met collega’s, je hebt er meer dan een dagtaak aan.

Het missen van de verbinding met de belangrijke mensen in je leven, collega’s en cliënten irl kunnen zien, naar een mooi concert gaan, dagjes uit, een kopje koffie op een terras. Ik noem maar op wat ikzelf zo mis, de gewone dingen, die niet meer gewoon lijken. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt, of niet? Steeds opnieuw weer die klap incasseren dat er weer nieuwe maatregelen komen. Dat de boel nog langer op slot moet blijven, omdat dat nodig is. Die onzekerheid van ‘hoe lang nog.’

Weg met corona

Maar gelukkig zal snel genoeg nu corona haar ‘kroon’ af moeten zetten! Want wat mogen we blij zijn met de vindingrijkheid en creativiteit, die in ons is gelegd. In wetenschappers, die alles op alles zetten ons de uitweg te bieden uit deze crisis. In zorgpersoneel en hulpverleners, die voor 200% gas blijven geven. En in jou en mij. Vindingrijk in het doorgaan. Volhouden, en kijken naar wat wel kan. De dingen maar doen via Zoom, videobellen, Skype, en zo contact hebben met de mensen die je wilt spreken. Al is het surrogaat, al is het niet de verbinding die je echt wilt, het werkt wel.

Het lijntje open

En bij jouzelf? Hoe zit het met de connectie die je met jezelf hebt momenteel? Sta jij al langere tijd op standje overleven, zit er een flinke storing op de lijn? Dan is het hoog tijd dat je nu ook voor jezelf gaat zorgen. Spanning, stress en zorgen in deze tijd, we ontkomen er niet aan. Maar we kunnen wel kiezen hoe we erop reageren. En dan is zelfzorg uitermate belangrijk. Hoe doe je dat? Ik geef je een aantal goede ideeën om mee bezig te gaan.

  • Gezonder eten, je weerstand sterk houden.
  • Bewegen, naar buiten voor frisse lucht en nieuwe energie, iedere dag.
  • Jezelf voeden door een leerzame cursus te doen, of een hele nieuwe studie. Iets nieuws leren!
  • Luisteren naar wat je denkt en voelt.
  • Voor je huid zorgen, smeren, een warm bad of douche nemen.
  • Op tijd naar bed en voldoende slapen.
  • In een goed boek duiken of aan een leuk project werken.
  • Contact houden met anderen, op nieuwe manieren.
  • Iedere dag proberen te bedenken wat deze dag mooi maakte, waar je blij en dankbaar voor bent.
  • Het gaan omkeren: ‘omdat ik nu …niet kan, (hoef ik niet… en) kan ik wel…’

Don’t hold still

Ik nodig je uit om hiermee aan de slag te gaan! Wat kun je doen aan de situatie zoals die nu is? Sommige dingen kunnen niet veranderen, dat is een feit. Maar wat kan er wel anders, en wat levert dat je op? Meer rust in je lijf, in je hoofd? Vorig jaar heb ikzelf een burn-out doorgemaakt. Een ander soort crisis. En als ik daarvan íets geleerd heb… dan is het dat rust, na veel stress, GOUD waard is. Zelfzorg is een belangrijke sleutel daarvoor.

Gisteren heb ik een podcastaflevering opgenomen over dit onderwerp, waarin ik hier dieper op inga. ‘Stress, wat doet het met je en hoe ga je daarmee om?’ Je kunt hem hier luisteren.


En als ik je kan helpen om zelfzorg in jouw leven een betere plek te geven, en gewoontes te veranderen in eet- of andere gewoontes, dan doe ik dat graag!

Maak een afspraak voor een gratis adviessessie