Lockdown, wat kan nog wel?

Het is paar weken geleden, die aankondiging en start van de strenge lockdown. Hoe zit jij er nu bij, hoe gaat het met je? Ben je gewend aan het idee, probeer je er het beste van te maken? Of ga je gebukt onder omstandigheden, maakt de onzekerheid voor nu en straks je somber, heb je verlies te dragen, op welke manier dan ook? Mijn hart gaat naar je uit.

En dan wil ik je het volgende graag meegeven. Door in actie te komen, dingen te doen, kun je je bakens verzetten. Soms is dat heel moeilijk en lukt het tijdelijk niet. Maar ik weet uit ervaring dat het wérkt. Dus ik wil je motiveren om aan te pakken, en op twee manieren: er te zijn voor een ander, een lichtpuntje te zijn in deze donkere dagen. Al is datgene wat je kunt doen maar een druppeltje in een oceaan, als we allemaal iets kleins doen, moet je ‘s opletten!

Zekerheid en controle

En ten tweede: om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen zelfzorg. Het moeten loslaten van controle is heel erg moeilijk. En we hebben dat gevoel alleen máár gehad door corona. We hebben ontdekt dat de zekerheden die we dachten te hebben, helemaal geen zekerheden zijn! Voor mij persoonlijk bleef er één zekerheid over dit jaar, die nooit verandert. Dat er Iemand is, die er altijd is. Die nooit verdwijnt of verandert. Die het allerbeste voor ons wil. Dat we daarom kunnen leven in vertrouwen, hoe de situatie ook is. En stappen mogen zetten.

Gaan doen wat je wél kunt doen. Waar heb je wel invloed op? Laat je de omstandigheden je leven en mindset leiden? Of is het jouw leven, wat een supergroot geschenk is, wat je helemaal uit mag pakken?

In actie

Datgene wat ik kan doen zal ik doen: mensen helpen bij zichzelf te blijven, als zoveel op afstand voelt. Leren luisteren naar wat je lichaam en je hart nodig heeft. En dat ook te gaan geven aan jezelf. Want als je jezelf goed voedt, in alle opzichten, heb je ook veel om door te geven. Als er iets is wat ik in het afgelopen moeilijke jaar heb geleerd, dan is het dat in actie komen als je iets anders wilt in je leven, heel erg helpt. En dat wens ik jou van harte toe voor nu en het komende jaar!