Speak Life

Speak Life! Ware woorden van Toby Mac (en een heerlijk liedje: https://youtu.be/7rK6O0YtBRY). Woorden hebben kracht. Ze kunnen zoveel verschil maken. Je woorden kunnen heel veel betekenen, en jezelf en de ander opbouwen. Maar tegelijk kunnen woorden ook afbreken. Zoals wanneer je in het vuur van je gevoel of door een situatie iets eruit gooit wat je helemaal niet zo bedoelt, of anders had willen brengen. Of wanneer je dingen zegt die onderstrepen dat het bereiken van de doelen die je hebt, toch niet binnen je mogelijkheden ligt. ‘Ik probeer het, maar het zal me wel wéér niet lukken…’

Woorden hebben kracht

Zo veroorzaken je woorden afstand tussen waar je bent en waar je wilt zijn. En kun je jezelf zo tegenvallen, wanneer je dingen zegt die zover afstaan van wat je eigenlijk wilt (zeggen). Van wie je wilt zijn. Het leven kan pijn doen en moeilijk zijn. Verwachtingen die je hebt kunnen niet uitkomen. Eerdere herinneringen kunnen zich lijken te herhalen. En de woorden die je kiest, kunnen dit bevestigen. Woorden bevestigen wat je denkt.
En andersom. Je teksten worden je waarheid. Woorden hebben kracht.

Maar er is goed nieuws!

Want weet je (I’m sorry to bring it to you, het was voor mij ook een schok ☺️) dat van wat je allemaal denkt, heel veel helemaal niet klopt? Dat datgene wat je denkt, jouw waarheid is, en daarmee niet automatisch dé waarheid? Onze gedachten ontstaan hypersnel en worden voor het overgrote deel automatisch gevormd. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Ze worden gekleurd door ons beeld van de werkelijkheid; van jezelf, de ander, de wereld en de toekomst. Of van God. Jouw beeld, dat heb je opgebouwd door je ervaringen, overtuigingen en de invloed van de woorden van anderen. En dat beeld kan daardoor weleens een tikkie anders zijn dan de realiteit…

Er kunnen patronen in je gedachten zitten die niet kloppen. Zwart-wit denken bijvoorbeeld. ‘Het moet perfect zijn, anders is het waardeloos.’ Of voor de ander denken. ‘Ze vinden me vast…’Nog zo één: verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag van de ander. En er zijn er nog meer. Iedereen heeft dit soort patronen.

Vernieuw je denken

Het is goed om kritisch naar je gedachten te kijken. Want voor je het weet maak je er woorden van en vliegen ze je mond uit. Dat is en blijft bewust opletten. Want gedachtenpatronen die je misschien al jaren hebt verander je niet zomaar, ook al wil je dat wel. En in mijn beleving kun je dat ook niet helemaal zelf. In Efeziërs 4:23 staat: ‘Wordt vernieuwd in de geest van uw denken.’ Maar hoe doe je dat dan? Heb je dan de opdracht: ‘zet de knop om en denk vanaf nu anders’? Is het een opdracht, een eis? Iets wat je zou moeten kunnen?

Hoe doe je dat dan?

Het is mijn ervaring (en een hele bevrijdende 🙏🏻) dat, door van binnenuit te gaan voelen hoe diep de liefde gaat van God voor jou, dit ook je denken gaat beïnvloeden. En wil je als vanzelf je gedachten vullen met het goede. Met de waarheid. De echte. Dus ja, het is wel een opdracht. En het blijft hard werken. Maar je krijgt de Geestelijke ondersteuning erbij, vanuit onvoorwaardelijke liefde, die het beste wil voor jou. Om het praktisch te maken en mezelf hierin te trainen gebruik ik een schrijfmethode, die erg helpt gedachten te onderzoeken en ordenen. Die methode kan ik ook inzetten bij het coachen van cliënten die gedachten- en gedragspatronen willen veranderen.

Je woorden hebben kracht. Je kunt denken vanuit oordeel (over jezelf of anderen), of vanuit compassie. En daarin ook bewust je woorden leren kiezen. Dat zorgt voor een gigantisch verschil. Woorden kunnen alles veranderen!