Heerlijk avondje

Een man aan één stuk, daarvan had ik er al een paar in huis. Eergisteren is deze mooie jongen erbij gekomen. Vanmorgen was ik alleen thuis en hoorde ik hem steeds roepen vanuit de kast in de keuken: ‘Hé Chantal, weet je nog wat voor lekker ding ik ben? Speculaas, hè. Full body, 100%. Je favoriet, remember? All yours. Waarom laat je me nou hier liggen? Laat me binnen joh!’

Nadat ik eerst een tijd deed of ik het niet hoorde, de keukendeur sloot en de badkamer ging poetsen, kon ik er niet meer omheen; hij was dus begonnen met sinterklaasliedjes zingen…
Die van vroeger, met de ouderwetse teksten die zoveel opriepen; een gevoel van diepe gezelligheid, spannende kriebels in je buik gecombineerd met net genoeg ontzag en angst, kadootjes en vooral: pepernoten, chocoladeletters en speculaas. En ik haalde hem tevoorschijn. 

O, kom er eens kijken…

Want wat je ook vindt van Zwarte Piet, Roetveegpiet, Schoorsteenpiet of welke Piet ook, deze sfeer kennen we allemaal, toch? En ook het lekkers wat erbij hoort… Dus hopelijk snap je me dat ik nu toch met mijn nieuwe, maar o zo vertrouwde vriend in mijn armen stond. Soms zijn mensen weleens verbaasd als ze dit zien of horen. Ik sta bekend als ‘gezonde eter.’ Klopt, dat ben ik ook. Ik ‘weet hoe het hoort’. Ja, klopt ook (maar ik doe het niet altijd). Dus wat moet ik nou met speculaas?? Niet gezond. Nee. Maar wel lekker.

Gelukkig maar

Want als er iets belangrijk is in een gezond eetpatroon, ook als je wilt afvallen, is het wel dat je ook af en toe wat lekkers eet, gewoon omdat het lekker is. En dat noemen we geen ‘zondigen’.  Genieten van een snackje, koekje of chipje, of wat jij wilt, op zijn tijd mag, nee moet gewoon.
Als je tegen jezelf zegt dat je iets niet mag, voelt dat als een beperking. En dat houd je wel even vol, omdat je enthousiast bent over je resultaat of gemotiveerd bent over dat doel waar je heen wilt, maar zeg nou zelf: nooit meer chocola? Nooit meer een patatje? Geen wit broodje meer, nooit? Wie houdt het vol om als een soort wandelende Schijf van Vijf door het leven te gaan? Niemand. Wanneer de basis goed is, je zorgt voor voldoende, voedzaam en gevarieerd eten, kan er echt weleens iets extra’s bij.

Maar hoe doe je dat nou?

Als je al maanden het sinterklaasspul in de winkels ziet liggen en nu, in iedere folder die je openslaat, de kerstspecialiteiten je ook alweer tegemoet springen? Deze tijd staat bol van tradities en voor velen hoort eten daarbij. Daarom wordt het in bijna ieder consult gevraagd: hoe kom ik die feestmaand nou door, met al dat lekkers? Zonder kilo’s zwaarder te zijn, straks in januari? Hoe vul ik dat nou in?

Het gaat om balans. Om bewustzijn. Weten wat je wilt. Je mag alles, maar wil je het ook? Wil je het nu? Wil je alles of een beetje? Jezelf dat soort vragen stellen en ernaar handelen. En dat is best lastig soms. Ook voor mij. Maar wel belangrijk. Weet je hoe ik dat deed vanmorgen, met die speculaaskerel? Ik bekeek hem eens goed, stelde hem gerust dat het echt goed kwam (vanavond zou ik hem, samen met de rest van het gezin, laten meedoen met een gezellige  OBA (OpBlijfAvond)), legde hem terug en ging lunchen met een paar lekkere broodjes.

Herken jij iets in mijn verhaal?

Hoor je ook weleens die ‘speculaaspop liedjes zingen’? 🙂 Wil je dat met me delen?  Ik ben benieuwd hoe jij ermee omgaat!

En vind je de decembermaand leuk maar zie je op tegen de drukte, het extra eten en de verleidingen die het je lastig maken? Ik wil je graag helpen hierbij. Samen kunnen we er voor jou een maand van maken waarin je ontspannen en bewust kunt feestvieren en genieten van eten. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend adviesgesprek.