‘Hoe zet ik die knop nou om..?!’

‘Hoe zet ik die knop nou om..?!’

‘Ik ben teleurgesteld dat het me niet lukt. Ik schaam me gewoon, wat zal je wel niet denken.
Ik begrijp mezelf niet, ik weet precies wat ik moet doen. Maar het lukt me niet om de knop om te zetten.’

In de afgelopen weken had ik drie mooie vrouwen aan tafel die ongeveer dit tegen me zeiden. Alle drie met de overtuiging dat ze de enige zijn bij wie het gewoon niet lukt, dat afvallen. ‘Het is te moeilijk, anderen lukt het wel maar bij mij niet. Eigenlijk wilde ik niet komen want o, die weegschaal… Het is gewoon hopeloos.’

Maar… ze zaten er wel. En hun verhaal moet worden gehoord. Want ze hebben gelijk. Afvallen ís moeilijk. Dus we gingen in gesprek. Als eerste maakten we korte metten met de weegschaal hier. Daar hoeft niemand op. Geen verplichting. Het mag, als het kan helpen om zichtbaar te maken hoe het staat met je doel. En zeker als je resultaat ziet, kan het heel motiverend werken! Maar het gaat in mijn praktijk ook om andere dingen.

Wat maakt nou dat het niet lukt?

Zijn het gewoontes die moeilijk te doorbreken zijn? Zit het hem in de dagelijkse verleidingen waarmee je kasten vol liggen, of je partner die het lastig maakt, door iedere keer naast je op de bank een zak chips open te trekken? Ben je steeds heel moe en is je weerstand daardoor lager?

Of heb je een lichaam vol stress en zorgen? Dat is heel vaak de reden waarom het niet lukt. Stress, tja,  vreet aan je. En een lichaam en geest die in beslag worden genomen door stress (angst, geldzorgen, pijnklachten, depressie, noem maar op) geven geen prioriteit aan afvallen. Overleven, dat is het enige doel. Ga je uit reactie op die stress ook emotie-eten, als troost, afleiding of verdoving, dan leveren de extra calorieën ook hun aandeel.

Bron afbeelding: sunnybloominspiration

Hoewel ik geen psycholoog ben, weet en ervaar ik als voedingscoach dat eten altijd in verbinding staat met je gevoel en met alle aspecten van je leven. En soms is het nodig om daar eerst aan te werken, als er dingen niet goed zitten. Wat voel en denk je? Waar komt je stress vandaan? Wat speelt er in je leven? Wat heeft je aandacht nodig?

Ik vind het fijn om daarin een stukje mee te denken, binnen de duidelijke grenzen van mijn expertise. Ik doe dit vanuit mijn eigen ervaring dat het (ver)werken van/aan ervaringen en gevoelens en het creëren van goede gedachtenpatronen heel helend is. Maar het is super hard werken en heeft tijd nodig. En afvallen is dan soms iets wat er op dat moment niet bij kan. Want dat heeft ook aandacht en tijd nodig. Dan stoppen we met een traject, verwijs ik soms door of lassen we een pauze in.

Ik wil het beste voor mijn cliënten. De drempel om hulp te vragen kan hoog zijn, dat besef ik heel goed. Maar daar ben ik voor. Ik leg uit en coach erg graag, maar… je moet het wel zelf gaan doen. De knop omzetten en ervoor gaan. En als dat even niet lukt, dan is dat niet iets om je voor te schamen, of om teleurgesteld te zijn in jezelf. Dan is het omdat iets anders voorrang nodig heeft. Alles heeft zijn tijd.