‘Today me will live in the moment unless it’s unpleasant in which case me will eat a cookie’- Cookie Monster

‘Today me will live in the moment unless it’s unpleasant in which case me will eat a cookie’- Cookie Monster

Dit is één van de meest besproken onderwerpen in mijn praktijk. Veel vrouwen hebben hiermee te maken. Eten om jezelf af te leiden, omdat je je verdrietig voelt, alleen, omdat je vindt dat je het verdiend hebt, of om je (kort) beter te voelen. Om een leegte te vullen… maar het lukt niet.

Waar honger je echt naar?

Het antwoord op deze vraag voor jezelf vinden en er iets mee gaan doen is de weg om eruit te komen. Emotie-eten is een fake oplossing. Het is een pleister, over een wond die hechtingen nodig heeft. En dat hechten, dat is geen pretje. Want die wond doet al pijn en hechten helemaal. Maar het is wel nodig om de wond te laten genezen.

EHBO

Mijn dochter van elf kreeg drie jaar geleden een stuk glas in haar knie. Ze was gevallen op het schoolplein. Drie hechtingen moesten erin. Dat was heel indrukwekkend en ik denk dat de hele wachtkamer bij de huisarts alles heel duidelijk heeft meegekregen…

Maar ze deden er een verdovende zalf op (nog een prik erbij wilde ze niet…). Ze kreeg een kaart met een pony erop. En ik hield haar zo stevig mogelijk tegen me aan (haar mond zat 5 cm naast mijn oor, ik hoorde nog lang een piep…). Het hielp haar allemaal om erdoorheen te komen (wat het met mijn moederhart deed laten we nu maar even buiten beschouwing ;)). De hechtingen zaten erin en haar knie is nu weer heel.

EHBE

Zo zijn er ook EHBE (Eerste Hulp Bij Emotie-eten) -tactieken die je kunt toepassen als je voelt aankomen dat je de (koel)kast in wilt duiken. Over deze tactieken, die je bij acute eetdrang kunt inzetten, schreef ik al eerder een blog.

Het onder ogen gaan zien van onderliggende gevoelens wil niet zeggen dat het emotie-eten op slag verdwenen is. Daar gaat tijd overheen, omdat het vaak een ingesleten patroon is. Geduldig zijn met jezelf en jezelf tijd gunnen is dan ook heel belangrijk. Het is dapper om aan de slag te gaan hiermee! En iedere stap vooruit is er één op weg naar een ontspannen relatie met eten.

Is dit herkenbaar voor je en wil je deze patronen leren doorbreken? Neem dan vrijblijvend contact op voor een persoonlijk adviesgesprek!

Bel of mail me gelijk