Je gevoel weg eten; kan dat?

Bron afbeelding: reactie spreukjes

Emoties, we hebben ze allemaal en wat een invloed kunnen ze hebben!
Boosheid, angst, teleurstelling, blijheid, verdriet… het is maar een greep uit de emoties die je kunt ervaren. Er gebeurt van alles, daar heb je je gedachten bij en die zorgen voor de gevoelens die ontstaan. Dat is vaak geen bewust proces maar verloopt razendsnel.

We zijn als mens gemaakt om zoveel verschillende dingen te voelen. Mooi hoe dat werkt en hoe je hart je kan leiden, puur door te voelen! En als je altijd heel erg ‘in je hoofd zit’ kan het heel bevrijdend zijn om te leren meer te leven vanuit je gevoel en niet teveel te willen analyseren.

Maar het kan een valkuil zijn als je emoties teveel de baas worden. Wanneer gevoelens jou belemmeren gelukkig te zijn. Een hart dat vol zit met wrok, schaamte, angst of jaloezie (om maar wat te noemen) kan je leven in de schaduw zetten. Je gevoelens kunnen zo heftig zijn dat je er geen weg mee weet. Dat je er zo door overweldigd wordt dat je steeds maar somber blijft, bijna stikt in je woede of jezelf probeert af te leiden/troosten met andere zaken.

Je gevoel ontwijken

Het is een noodgreep waarmee we proberen de touwtjes weer in handen te krijgen in ons leven. Je wilt je niet zo voelen en probeert het beter te maken voor jezelf. De volgende ‘oplossingen’ worden veel gebruikt om uit je negatieve gevoel te komen:

•continu je telefoon checken
•je begraven in je werk
•je zorgen weglachen of overschreeuwen
•hardlopen
•je gevoel ‘weg eten’

Herkenbaar? Voor mij wel hoor, meerdere vormen zelfs. In plaats van aan de slag te gaan met die gevoelens, de oorzaken ervan en de vraag of ze wel kloppen, die gedachten en emoties die je zo uitputten, loop je ervoor weg. Omdat het moeilijk is en pijn doet om erbij stil te staan.

Emotie-eten is een fenomeen dat veel voorkomt. Je gevoel tijdelijk verdoven met een lekkere smaak of juist blijven dooreten zonder dat het uitmaakt wat je eet, om maar niet te hoeven voelen. Jezelf troosten of belonen met eten. Denken: ‘Als dit op is, wat ga ik dan eten..?’
Het kan je geluk in de weg staan.

Vastzitten

Want het is geen oplossing. De situatie verandert niet, je gevoel komt weer terug en vaak voel je je ook nog schuldig of misselijk bovendien. En wanneer je merkt dat je hierdoor steeds zwaarder wordt, maar niet weet hoe je kunt stoppen, kun je je gevangen voelen door eten. Terwijl eten bedoeld is om je lichaam te voeden en van energie te voorzien. Om van te genieten. Dat is andere koek!

Herken je jezelf ook als emotie-eter en wil je het anders? Op 2 juli kun je in de workshop

‘Pak de regie en maak een einde aan emotie-eten’

kennismaken met tactieken om emotie-eten te doorbreken. Je bent welkom!
Meer informatie en aanmelden via onderstaande link.

https://praktijkgoedeten.nl/workshop-pak-regie-einde-emoti…/