Hoe gezond is de slowcooker?

Deze week kreeg ik van twee verschillende cliënten binnen het uur dezelfde vraag. Goed idee om iets over te schrijven dacht ik!

De slowcooker, hoe gezond is het om daarmee te koken?

Hoe zit het met vitamines als het eten 6 tot 8 uur staat te garen?  Goede vraag!
Een slowcooker is een elektrische buitenpan met keramische binnenpan waarin je op lage temperatuur het eten langzaam gaart. Eten bereiden in een slowcooker wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Het heeft een aantal mooie voordelen:

  • Het bespaart tijd; je plaatst de ingrediënten in de pan, voegt een klein beetje water of bouillon toe, zet hem aan en je hebt er geen omkijken meer naar.
  • Er is geen kans op aanbranden dus je hoeft niets om te roeren en kunt in de tussentijd andere dingen doen.
  • Het is een veilig systeem dus je hoeft er zelfs niet voor thuis te blijven. Veel mensen zetten hem aan en gaan werken. Als je thuiskomt is het eten zo goed als klaar.
  • De smaken trekken goed door elkaar waardoor het eten voller van smaak is. Vergelijk met een nachtje laten staan in de koelkast.

Al met al goede redenen om af en toe de slowcooker te gebruiken. Maar hoe gezond is dat en gaan vitamines niet verloren?

De slowcooker wordt vaak gebruikt voor stoofvlees of soepen. Maar ook het bereiden van een aardappels/vlees/groentenmaaltijd is mogelijk. Vlees wordt overigens niet bruin in de slowcooker, dus vooraf even aanbraden is een goed idee. Voor groenten geldt, dat hoe langer groenten worden gekookt of gestoomd, hoe meer vitamineverlies er is, zeker als er veel water wordt gebruikt.

In de slowcooker wordt weinig vocht gebruikt, dus dat is een voordeel. Toch is het goed om groenten niet te lang mee te laten koken. Het advies is dan ook de groenten wat later toe te voegen. Zodra groenten (beet)gaar zijn is het goed. Reken dus op het laatste kwartiertje ongeveer, het is een beetje afhankelijk van welke soort groente het is. Varieer volop met verschillende ingrediënten, maaltijden en bereidingswijzen en de slowcooker kan daar prima bij!