Gebraden kip van Jamie Oliver

Zo’n complete kip braden, dat had ik nog nooit gedaan. Best gek, maar ik vreesde altijd dat het uuuren zou duren en dat hij dan vanbinnen toch nog half rauw zou blijken te zijn, ofzo. En dat de rest van het eten dan al zou staan te verpieteren…

🐔

Maar dit weekend toch uitgeprobeerd en met dit recept van Jamie Oliver bleek het gewoon een eitje. Door de hoge temperatuur mooi gaar in slechts een uurtje! En met ovengroentes erbij zo simpel! Echt een feestje dus gewoon proberen en niet bang zijn.

Wat heb je nodig:

  • Hele kip
  • 1 citroen
  • 4 el olijfolie
  • 1 bosje verse Italiaanse kruiden Albert Heijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • verse peper en zeezout

Wat moet je doen:

Verwarm de oven en de braadslee voor op 225 graden Celsius (gasovenstand 7). Was en snijd de citroen door midden. Was de kruiden en hak ze fijn. Was de kip van binnen en van buiten en dep zo droog mogelijk met keukenpapier. Wrijf de buikholte in met zout en pak dan het puntje van het vel op de borstkant. Zorg dat het niet scheurt en trek het voorzichtig naar boven. Maak het vel los van het borstvlees. Het zit in het midden vast, snijd het voorzichtig los met een mes.

Strooi wat zout in de ruimte die je hebt gemaakt en stop er de gehakte kruiden in. Houd een beetje achter. Sprenkel er ook een klein beetje olijfolie in. Stop de citroen, laurier en rozemarijn in de buikholte. Trek het vel over het borstvlees naar voren, vouw de vleugelpunten naar binnen en bind de kip zo stevig mogelijk op.

Snijd de bouten 3 of 4 keer in en wrijf ze in met wat van het kruidenmengsel. Op die manier kan de hitte direct in het vlees van de bouten doordringen, zodat ze sneller gaar worden. Wrijf een beetje olijfolie in het vel van de kip en strooi er zout en peper over.

Neem de hete braadslee uit de oven en giet er wat olie in. Leg de kip erin met de borst naar beneden en zet de braadslee terug in de oven. Laat de kip 5 minuten bakken en draai om. Laat nog 5 minuten bakken en draai de kip weer om. Braad de kip 1 uur bij een temperatuur van 225 graden Celsius (gasovenstand 7). Het vel moet krokant zijn en de kruiden hebben het vlees hun aroma gegeven.

Bron: Kookjij