Weekmenu

Wat gaan we eten vandaag? Een vraag die iedere dag weer terugkomt en soms lastig te beantwoorden is. Een weekmenu bedenken zodat je niet steeds opnieuw voor de keuze staat kan veel tijd en frustratie schelen. Maaltijden die met een half uurtje op tafel staan, voor het grootste deel uit gezonde ingrediënten bestaan en vooral ook lekker zijn, daar gaat onze voorkeur naar uit. Ter inspiratie vandaag een Goed Eten voorbeeld weekmenu voor jou! Eet smakelijk!

Broccoli ovenschotel 

Wat heb je nodig:

-2 kipfilet in blokjes
-400 gram voorgekookte krieltjes gehalveerd
-400 gram champignons in kwarten
-1 stronk broccoli in roosjes
-1 oranje paprika in stukjes
-paprikapoeder
-olie om in te bakken
-zout/peper

Voor de kaassaus:

-100 gram geraspte kaas (hou iets achter om over schotel heen te strooien)
-50 gram boter
-50 gram bloem
-600 ml melk

Wat moet je doen:

Kook de broccoli. Kruid de kip met paprikapoeder en bak deze in een beetje olie. Haal de kip uit de pan en bak de aardappeltjes goudbruin, voeg de champignons en de paprika toe en bak deze even mee. Voeg de gekookte broccoli toe en ook de kip weer. Bak alles even goed door elkaar. Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Goed roeren en zorg dat de bloem goed wordt opgenomen door de boter, bak 1 minuut. Voeg beetje voor beetje de melk toe. Voeg pas weer nieuwe melk toe als in de pan alle melk goed is opgenomen (maak de saus niet te dus even opletten). Voeg peper toe en de geraspte kaas. Heel goed mengen, als alle kaas is gesmolten dan is het klaar.

Stort alles in een ovenschaal en giet de kaassaus erover heen.

Afbakken in de oven op 200 graden voor zeker 20 minuten (saus moet iets indikken en korstje iets bruin worden).

Bron: Spruitjesenzo

Hutspot

Wat heb je nodig:

1 grote zak hutspotgroenten
1,5 kg aardappelen
1 bouillonblokje
4 el vloeibaar bakproduct of olie
300 gr rundergehakt
gehaktkruiden

Wat moet je doen:

Schil en was de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kruid het gehakt zoals je het gewend bent en draai er kleine balletjes van. Braad de gehaktballetjes in 3 el bakmiddel tot ze gaar zijn. Verhit ondertussen 1 el bakmiddel of olie in een grote pan. Fruit de uien uit het hutspotpakket een aantal minuten aan tot ze glazig zijn. Voeg de wortel toe en bak even mee. Voeg de aardappelen toe en zoveel water dat alles net onder staat. Doe het bouillonblokje erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten koken, giet af en vang een deel van de bouillon op. Stamp alles grof en meng zoveel bouillon erdoor tot je een smeuïge stamppot hebt. Breng op smaak met peper en serveer met de gehaktballetjes. 

Tomatensoep met tortellini

Wat heb je nodig:

1 kg rijpe (tros)tomaten
3 winterwortels
3 stengels bleekselderij
1,5-2 liter water
bouillonblokjes naar smaak
zakje tortellini (of slanker: spaghetti, in drieën gebroken)

Wat moet je doen:

Was de tomaten en halveer ze. Maak de rest van de groenten schoon en snijd in stukjes. Breng 1,5 liter water aan de kook met de bouillonblokjes en voeg de groenten toe. Kook in een andere pan de pasta al dente. Kook de groenten gaar en pureer de soep met de staafmixer. Voeg een beetje water toe als het te dik is. Breng op smaak met de kruiden. Voeg de pasta toe aan de soep.

Op een gemakkelijke manier meer groenten eten? Maak soep! Deze soepen zijn snel klaar en doen het goed als tussendoortje of maaltijd. Eet er bijvoorbeeld een volkorenbroodje bij. Let op: bouillonblokjes zijn erg zout. Gebruik er weinig van en kies voor kruiden om je soep op smaak te brengen.

Preitaart

Wat heb je nodig voor het kwarkdeeg:

  • 225 gram kwark
  • 3 eetlepel olie
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel zout

Wat moet je doen:

Meng van alle ingrediënten, met koele handen een deeg. Bestrooi het aanrecht en de deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap. Vet een taartvorm in met olie en druk het deeg erin uit. Bestrooi met paneermeel en zet het tot gebruik in de koelkast.

Wat heb je nodig voor de vulling:

  • 500 gram gesneden prei
    1 rode paprika in stukjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 2 el basilicum
  • 3 eieren
  • 150 gram geraspte oude kaas
  • 125 ml demi crème fraiche
  • 200 gram ham of kipreepjes

Wat moet je doen:

Verwarm de oven voor op 225 graden en maak het kwarkdeeg. Snijd de prei in ringen, de paprika in stukjes en de courgette in blokjes en fruit dit samen met de basilicum 3 minuten in de pan. Laat even uitlekken in een vergiet. Klop de eieren los met zout, peper, kaas en crème fraiche. Verdeel de kip of hamblokjes samen met het groentemengsel over de taartvorm. Schenk het eimengsel erover en strooi de kaas erover. Bak de taart in 25 minuten lichtbruin.

Bron: Spruitjesenzo

Spinaziepannenkoeken met gerookte zalm of ham

Ingrediënten
450 gram diepvriesspinazie
600 gram magere melk
250 gram volkoren tarwemeel
4 eieren
1 el olijfolie
2 theelepels knoflookpoeder (of verse knoflook)
1 fijn gesnipperde ui
1 tl uienpoeder
½ tl zout
1 tl paprikapoeder
1 flinke el Sambal

Beleg
bakje zuivelspread
200 gram gerookte zalm of achterham
zak rucola

Wat moet je doen:

Ontdooi de diepvriesspinazie in de magnetron of in een pan op zacht vuur. Meng, wanneer deze ontdooid is hier de helft van de melk doorheen. Voeg langzaam en roerend het volkoren tarwemeel toe. Meng wanneer het te dik word langzaam wat melk toe. Hierna de 4 eieren toevoegen. Goed mixen tot het een gladde massa is.

Voeg 1 eetlepel olijfolie toe, het gesnipperde uitje, de sambal en de kruiden toe, goed roeren. Gebruik goede anti-aanbak pannen zodat je genoeg aan de olie hebt die door de pannenkoeken heen zit en je geen extra olie/boter hoeft te gebruiken.

Bak ze om en om tot ze mooi goudbruin zijn. Besmeer ze met wat zuivelspread. Beleg met plakjes gerookte zalm of ham en een handje rucola. Lekker met een klein drupje zoete chilisaus.

Bron: www.low-k.nl