How coffee works

De één gruwelt ervan, de ander drinkt zo tien (of meer) kopjes per dag: koffie. Het zwarte goud, een bakkie troost; voor koffieleuten klinken deze termen vast als muziek in oren. Ben jij ’s ochtends niet wakker te branden voordat je dat eerste kopje binnen hebt? Of is je tien uurtje jouw eerste koffiemoment?

Hoe zit het eigenlijk met koffie drinken, hoe gezond is dat?

In ‘gewone’ koffie zit cafeïne, waarschijnlijk dé reden dat we met zijn allen zo dol zijn op dat bruine goedje. Na een minuut of tien voel je het effect: je wordt alerter, krijgt een energieboost en kan er weer even tegenaan. Nu ik erover nadenk, ik kan ook wel een dosis gebruiken op dit moment… Eerst even dit stukje afschrijven.

Het zal je misschien verbazen, maar koffie is best gezond. Daarom is koffie (zonder suiker)  ook opgenomen in de Schijf van Vijf. Wanneer je twee tot vier kopjes koffie per dag drinkt, verkleint dit het risico op hartziekten met ongeveer tien procent. Ook het risico op een beroerte daalt met tien procent. Tot slot zijn er sterke aanwijzingen dat bij gebruik van vijf kopjes koffie per dag in vergelijking tot geen koffie het risico op diabetes type 2 met dertig procent daalt.

Wakker, wakker, wakker…

Allemaal gezonde voordelen dus. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Teveel koffie is niet goed. Een hoge dosis cafeïne kan zorgen voor een acute verhoging van de bloeddruk en klachten veroorzaken als een gejaagd gevoel, angstgevoelens, prikkelbaarheid, darmklachten, hoofdpijn en hartkloppingen. Berucht is de zondaghoofdpijn; doordat je die dag vaak uitslaapt en later dan normaal je eerste koffie drinkt, raken je hersenen een beetje van slag… Omgekeerd kan teveel cafeïne het ook juist moeilijk maken om in slaap te vallen.

De meeste volwassenen kunnen gemiddeld per dag ongeveer  400 mg cafeïne gebruiken zonder dat deze klachten ontstaan, tenzij je erg gevoelig bent voor cafeïne. In dat geval is het goed om te weten dat niet alleen koffie cafeïne bevat, maar ook thee, cola, chocolade, energiedrankjes en ijsthee.

Nog wat weetjes over koffie:

  • 2-4 kopjes koffie per dag past in een gezond voedingspatroon.
  • De adviezen voor koffie gelden niet voor kinderen onder 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. De effecten van cafeïne kan voor deze groepen risico’s met zich meebrengen.
  • Soms hoor je weleens dat cafeïne vochtuitdrijvend (dus uitdrogend) werkt. Dat is een fabeltje. Het zorgt er wel voor dat de nieren sneller werken en je dus sneller naar het toilet moet.
  • Een kopje koffie (125 ml) bevat ongeveer 85 mg cafeïne. Een kopje cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne.
  • Het maakt uit op welke manier de koffie is gezet. Hoe beter de koffie namelijk is gefilterd, hoe minder van de stoffen cafestol en kahweol erin zit. Deze stoffen verhogen het LDL-cholesterol. Dus kies vooral voor filterkoffie of koffie van pads. Espresso en koffiecups bevatten wat meer cafestol. Drink daar niet meer dan 2-3 kopjes per dag van.

Zo, tijd voor mijn koffiepauze! Ik drink zelf graag een kopje of twee, drie per dag. Wel goede koffie alsjeblieft, dus zo’n superdeluxe koffiemachine staat nog wel op mijn verlanglijstje… Tot die tijd is een Senseootje ook oké en af en toe ergens genieten in een koffietentje is ook niet vervelend!

Hoe drink jij je koffie het liefst?

Bronnen: Voedingscentrum, Consumentenbond