‘I mean, if cauliflower can become a freaking pizza, then what can’t you accomplish?!’

Vanavond staat er pizza bij ons op tafel. We hebben een feestje voor de boeg: onze derde zoon wordt binnenkort 11 jaar en viert vandaag zijn kinderfeestje. Al gun ik mijn kerel natuurlijk het allerleukste feestje ter wereld, die horde losgeslagen, schreeuwende en rondrennende knullen straks is niet echt iets waar ik naar uitkijk…

Op de pizza verheug ik me dan weer wel! Daar kun je me nog net niet voor wakker maken.
Ik houd van pizza. Het liefst natuurlijk zelfgemaakt, met een dunne bodem van deels volkorenmeel, tomatensaus en een flinke berg groente. En natuurlijk lekkere kaas eroverheen! Maar dat gaat het vanavond niet worden vrees ik. Met zoveel hongerige feestgangers en een activiteit buiten de deur past zelf pizza bakken even niet in het schema.

De pizza’s komen vandaag dus uit de diepvries van de supermarkt. Je kunt er tegenwoordig ook kant en klare pizzabodems kopen, gemaakt van groente, al gezien? Vast wel, ze zijn er al even. De bloemkoolbodem heb ik pasgeleden uitgeprobeerd. Smaakte prima, niet naar bloemkool maar gewoon naar pizza.

Verandering

Ik vind het mooi om te zien dat er steeds meer producten op de markt komen die goede alternatieven zijn voor de originele variant. Doordat producenten zich steeds meer bewust worden van de vraag naar goede producten voor een gezonde leefstijl, worden er heel creatieve ideeën verzonnen.

Wie had dat ooit gedacht: pizzabodem van bloemkool…  Die bloemkool staat voor best veel mensen symbool voor een nogal smakeloze, soms doorgekookte en muf ruikende saaie groente, die slechts gecombineerd met een sausje nog enigszins eetbaar is. Al jaren op dezelfde manier gekookt en gegeten, misschien wel met tegenzin. Ook herkenbaar voor jou?!

Maar dan..! Pizza! Wat een ontwikkeling heeft dat kooltje doorgemaakt. Zo’n zelfde proces van verandering zie je soms ook bij onszelf gebeuren. Wanneer je de eindeloze mogelijkheden en vrijheid ontdekt die je hebt gaat er echt een wereld voor je open. Oude, vastgeroeste gewoontes kunnen veranderen! Je gaat zien dat je dingen ook heel anders aan kunt pakken. Zelf heb ik dat meegemaakt toen ik ontdekte dat ik zelf invloed had op mijn eetgewoontes: het effect dat had op mijn gewicht en energie!  Er kwam zoveel verschil in mijn leven.

Ik zie nu bij veel mensen diezelfde verandering optreden wanneer zij hun gewoontes onder de loep nemen. Als ze beseffen dat er zoveel meer te kiezen is dan de patronen waar ze al zo lang aan gewend zijn. Dat koekje bij ieder kopje koffie bijvoorbeeld. Of altijd hetzelfde op je brood doen. Het zijn voorbeelden die misschien heel herkenbaar zijn. Ik kom ze vaak tegen. Maar na een aantal weken hoor ik heel vaak:

-Ik ben helemaal niet meer zo moe

-Mijn darmkrampen zijn verdwenen

-Ik heb nog maar één dag last van migraine gehad in plaats van de halve maand

-Mijn kleding zit ruimer om me heen

-Ik denk niet meer de hele dag aan chocola, heb die behoefte niet meer

Vleugels

Wat een effect heeft het ontwikkelen van nieuwe eetgewoontes op hoe je je voelt! Nieuwe gewoontes, die echt niet betekenen dat je nooit meer chocola eet. Maar die door meer balans en stabiliteit zorgen dat je veel beter in je vel zit, in alle opzichten. Mooi om te zien wat er wordt bereikt en deze ervaringen mee te mogen beleven als coach!

Zo, ga ik nu de slingers ophangen. Tijd voor een feestje. Met pizza, yes!