Drie redenen om niet op dieet te gaan

Zucht… hoe heeft het zover kunnen komen? Wanneer zijn die extra kilo’s erbij gekomen?
Een blik op de weegschaal doet je besluiten: ‘morgen begin ik met een dieet. Alleen nog maar gezond eten en geen troep meer naar binnen werken. Streng zijn! Het is afgelopen met dat gesnaai.’

Bewuster met je eten en drinken bezig zijn is altijd een goed idee. Maar ik ben geen voorstander van diëten. Ik leg je graag uit waarom niet.

Drie redenen waarom diëten niet werken

  1. Een dieet is een tijdelijke oplossing. Je kunt nu eenmaal niet de rest van je leven je maag blijven vullen met blaadjes sla of maaltijdrepen. Ooit (en vaak sneller dan je dacht, want wat is het moeilijk…) geef je het dieet op en ga je weer gewoon eten. Maar omdat je niet geleerd hebt je gewoontes aan te passen, verandert er niets. Zo heb je die verloren kilo’s er zo weer bij. Dat maakt je op zijn zachtst gezegd niet blij en zorgt nogal eens voor een deuk in je zelfvertrouwen.
  2. Door heel weinig te gaan eten val je af, want je verbruikt meer dan je aan brandstof binnenkrijgt. Maar omdat je minder, of een stuk eenzijdiger eet dan anders, kun je na verloop van tijd ook een tekort krijgen aan voedingstoffen. Hierdoor kan op den duur je weerstand minder worden en ben je vatbaarder voor allerlei kwaaltjes. Ook zul je je niet al te fit voelen. Dat maakt afvallen een stuk moeilijker!
  3. Voor alle taken die je lichaam heeft, is brandstof nodig. Veel processen in je lichaam verlopen zonder dat jij er iets voor hoeft te doen, denk bijvoorbeeld aan je hartslag, ademhaling, of de werking van je organen. De energie die hiervoor nodig is komt uit de ruststofwisseling. Door minder te eten dan je voor deze ruststofwisseling nodig hebt, raakt je lichaam in de war. Wanneer je je dieet weer vaarwel zegt, is je stofwisseling (verbranding) helemaal van slag en kun je afvallen wel vergeten. Sterker nog, je komt snel boven je oude gewicht uit…

Een dieet is dus geen goede oplossing om met succes gewicht te verliezen. Door je voedingspatroon aan te passen op een manier die je kunt volhouden voor lange tijd, kun je met succes en blijvend gewicht verliezen. Ik help je graag een eetpatroon te vinden waarmee dat lukt en waar jij je goed bij voelt.