Prikkeldraad

Deze afbeelding kan verschillende vragen oproepen. Waar denk jij aan als je hem ziet? Een versperring, prikkeldraad; let op, tot hier en niet verder? Verboden toegang. Een duidelijke grens, die je niet over mag. Als je zou willen zou het wel kunnen, hoor. Kwestie van een paar goede handschoenen en een tang en klaar. Je betreedt dan wel verboden gebied, maar daar heb je zelf voor gekozen.

Met eten ervaren veel vrouwen dit ook. Er hangt een afrastering, daar mag je niet komen. Erachter begint het Verboden Gebied. Vol met verboden dingen om te eten. Chocola. Koek of pizza, vul maar in; verboden voor jou.

Uitzicht

Helaas kun je al die verboden zaken wel heel goed zien. Het prikkeldraad neemt het zicht niet weg, het verspert alleen de toegang. Maar je zou er zó naartoe kunnen. Eén knip en klaar. Het prikkeldraad ziet er agressief uit. Puntig en scherp. Je wordt er zelf geprikkeld van en boos. Je mag er niet voorbij. Vandaag niet, morgen niet.

Het gekke is: het hangt er door jou. Je hebt het zelf bevestigd op een dag. ‘Niet meer dit, niet meer dat. Alleen nog maar…’ Maar hoe gaat het als je denkt in verboden?
Precies, je denkt er dan juist alleen maar aan. Je weet wel, de roze…nee, niet olifant, die kennen we wel. Roze koek! Die mag je niet. Veel te veel suiker en vet. En je wilt afvallen, dus achter het prikkeldraad ermee!

Vrijheid

Maar je ziet ze wel, de roze koeken. En op een dag ben je er klaar mee. Weg met die afrastering! Je wilskracht is op en het hek van de dam. Het prikkeldraad gaat eraan. Helemaal overprikkeld stort je je op al die ‘verboden’ dingen. Je bepaalt zelf wel wat je eet!

En natuurlijk is dat zo. Jij, alleen jijzelf, bent de baas over wat je in je mond stopt.
Jij kunt de keuze maken. En dan kies je een keer voor die roze koek. Nou en? Het is niet erg, want je kiest voor een gezonde leefstijl. En daarin passen ook weleens roze koeken als jij dat wilt. Geen prikkeldraad dus. Je mag alles eten. Wat een vrijheid..!

Wil je ook leren hoe je kunt eten in vrijheid en hoe je zelf de regie krijgt over je eten en gewicht? Trek je handschoenen aan, dan leg ik de tang vast klaar. Knippen we samen dat prikkeldraad door!