Energydrink voor stoere jongens

‘Als ik later groot ben, kan ik ook weleens een blikje Red Bull nemen.’ Mijn zoon van 9 jaar zit hardop te mijmeren terwijl hij televisie kijkt. Op het scherm vliegen de Formule 1 wagens voorbij. Ze rijden de kwalificatie voor de race van morgen. Grote held Max Verstappen is net weer door het beeld gekomen en heeft opnieuw indruk gemaakt. Blijkbaar kun je met Red Bull echt racen. Het is in ieder geval stoer, iets voor grote stoere jongens waar je tegenop kijkt als 9-jarige. En, helemaal tof, je kan die blikjes gewoon in de supermarkt kopen! Dus de plannen liggen klaar..


Ik zie ze iedere dag de winkel inkomen als ik met mijn kar door de paden loop: pubers van een jaar of 13, 14, groepen jongens die in de pauze snel naar de supermarkt fietsen en daar hun dagelijkse boodschap doen: een zak paprikachips, een croissantje en een blikje energydrink. De rugzakken liggen op de inpakbalie te wachten want die mogen niet mee de winkel in, de eigenaren ervan worden met argusogen in de gaten gehouden door het personeel, maar de boodschappen mogen gewoon mee. Het is immers geen alcohol maar ‘slechts’ energydrink.
En dat hoort gewoon bij die pubers. Toch?

Troep

Energydrink, er is veel over te doen. Waarom? Veel jongeren drinken weleens (of veel vaker) een blikje. Ze gebruiken het als oppepper, omdat ze het lekker vinden of omdat je leuker overkomt met zo’n blikje in je hand. Maar het is niet zonder gevaar. Afgelopen maand nog werd bekend dat een Amerikaanse tiener overleed na het drinken van twee blikjes energydrink en een kop koffie. Zijn hart kon de cafeïne niet aan, een belangrijk ingrediënt van energydrink. Daarnaast zit er ook vaak taurine en glucurono-lacton in, twee andere opwekkende stoffen. En bergen suiker.

Cafeïne

Cafeïne kan vermoeidheid verdrijven en concentratie verbeteren. Teveel cafeïne kan juist nadelige effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, hoofdpijn en slaapproblemen. Uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut en het Voedingscentrum blijkt dat een kwart van de kinderen op de basisschool al weleens energydrink heeft gedronken. Dus mijn zoon hoeft misschien niet eens zo lang te wachten, blijkbaar is het voor kinderen in groep 8 al redelijk normaal af en toe zo’n blikje naar binnen te klokken. Ik merk dat het me woedend maakt, te zien hoe mijn argeloze kind (en met hem alle anderen) met open ogen in deze massale verleidingstruc trapt.

Slechte ervaringen

Het onderzoek van het Voedingscentrum laat zien, dat 66% van de jongeren niet zulke goede ervaringen heeft met het drinken van energydrink. Een druk en hyperactief gevoel, slaapproblemen en vermoeidheid worden gemeld. De aanbevolen maximale inname van cafeïne bij kinderen zou dan ook niet meer dan 2,5 mg /kilo lichaamsgewicht per dag mogen zijn. Dit is 50 gram voor een kind van 20 kg en 100 mg voor een kind van 40 kg per dag. Let op: een blikje energydrink bevat 80 mg, net zoveel als een kopje koffie.

Omdat er nog veel onduidelijk is over het effect van cafeïne op jonge leeftijd, is het advies van het Voedingscentrum om kinderen onder 13 jaar helemaal geen producten te geven die cafeïnerijk zijn. Jongeren tussen 13 en 18 jaar wordt een beperking van maximaal één cafeïnerijke consumptie per dag aangeraden.

Hoe kun je je kind helpen?

* Op jongere leeftijd staan kinderen meer open voor onderbouwing dan wanneer ze al aan het puberen geslagen zijn. Maak hier gebruik van als je deze kans nog hebt.
*Leg uit dat er in energydrink cafeïne zit, hoe dat werkt en wat de bijwerkingen kunnen zijn.
*Vertel dat cafeïne gevaarlijk kan zijn voor kinderen en dat we nog niet alles precies weten over de effecten bij kinderen.
*Leg uit dat ook de andere stoffen in deze drankjes niet gezond zijn, dat je er geen energie van krijgt maar er juist moe van wordt en dat je er een vervelend gevoel van kunt krijgen.
*Motiveer je kind om te staan voor zijn eigen mening en geef een groot compliment als hij bestand blijkt te zijn en te blijven tegen groepsdruk. Dat is pas stoer!
Bronnen: www.voedingscentrum.nl |www.rtlnieuws.nl