Eten in een pretpark

Dat was best even afzien, vanmorgen die wekker zo vroeg. Na vijf dagen heerlijke vrijheid rondom Hemelvaartsdag moesten we er weer aan geloven; de schoolbanken wachten weer. Voor mijn oudste, die uit ligt te rusten van de drukke examenperiode, niet meer, maar voor de anderen rinkelde de wekker onverbiddelijk op een veel te vroeg tijdstip.

Vandaag deels binnen moeten zitten lokte hen nou niet bepaald aan met deze temperatuur, maar niets aan te doen. We gaan weer verder met de laatste periode tot aan de zomervakantie, die in deze regio nog maar 6 weken ver is. Een periode die ook nog voortdurend onderbroken wordt door vrije dagen, studiedagen of feestdagen. Wat gaat zo’n schooljaar toch altijd snel, juist door al die onderbrekingen. Je leeft eigenlijk van vakantie naar vakantie.

In al die vrije weken heb je misschien ook wel de gewoonte om met je gezin een pretpark of (binnen)speeltuin te bezoeken of een ander kinderuitje te organiseren. Ik vind het dan altijd zo lastig om te bepalen wat je doet met eten op zo’n dag. In die parken is het aanbod ‘lekker en gezond’ vaak niet of summier te krijgen. Wanneer je niet wilt lopen slepen met belegde, van huis meegebrachte broodjes, is de keuze voor een frietje nauwelijks te vermijden.

Je kunt ook denken: zo’n dagje uit, daar hoort gewoon een frietje of hamburger bij. Daar is natuurlijk ook niets mis mee op zijn tijd, maar ik merk zelf bij mijn kinderen dat ze wel heel vaak iets hebben waar ongezond eten ‘bij hoort’; een kinderfeestje, schoolreis of kamp. De patatjes stapelen zich op, zeg maar… Vorig jaar waren wij in een binnenspeeltuin. Toen viel me ook daar op, wat een troep er eigenlijk te koop is voor ze. Die kantine puilde uit van het felgekleurde snoep, de frituurwalm kwam je tegemoet en de kannen limonade vlogen over de toonbank. Ik schreef er toen deze blog over.

Ik verbaas me er echt over: er is zoveel aandacht voor ‘bewuster voeden’ van kinderen momenteel: minder suiker in de drinkpakjes, fruit eten op scholen, beter kijken naar de etiketten. Waarom blijven deze kinderparadijzen dan achter? Wat is er bijvoorbeeld  mis met een kan water, eventueel naast die kan limonade? Zodat je die kids niet totaal hyper of juist lusteloos van alle suiker moet meenemen na afloop?

Een tosti van bruin brood in plaats van een broodje knakworst,  fruitspiesjes in plaats van een muur met snoep, een gezonde lunchbox in plaats van een happy meal? Zomaar wat ideeën die bij me opkomen. Er zijn vast zat cateringbedrijven te vinden die hun naam willen verbinden aan gezond en lekker eten voor kinderen. En dat frietje, dat mag ook blijven. Als we maar wat te kiezen hebben.

Wat vind jij? Ben je het hiermee eens  of vind je juist dat een dagje uit niet compleet is zonder lekker snacken?