Ik heb écht geen zin om te sporten

19-01-2017
Door: Chantal

Ze zit tegenover me. Haar gezicht spreekt boekdelen. Die uitdrukking past perfect bij de zinnen die ze net zei: ‘ik ben wéér niet gegaan deze week. Ik weet dat sporten goed voor me is. En dat het helpt om af te vallen. Maar…’ Toen kwam er een lijst met redenen waarom het niet was gelukt: ze had het erg druk gehad die dag, had slecht geslapen, moest nog boodschappen doen. En eigenlijk… gewoon geen zin ook!

Herkenbaar voor velen: sporten doe je OMDAT HET MOET. Het is gezond en je wordt er fitter van. Dat laatste merk je vaak achteraf als je jezelf toch weer die schop onder je achterste hebt gegeven en bent gegáán; je voelt je tevreden, energiek en ontspannen. Maar ja, daarvoor moet je wel eerst gaan…

Waarom is het toch zo lastig? Wat maakt die drempel toch zo hoog?
Het heeft alles te maken met motivatie. Eén keer iets doen waar je eigenlijk weinig zin in hebt, gaat nog wel. Maar als je het steeds opnieuw moet doen, moet je iedere keer weer de motivatie vinden. Als die motivatie uit jezelf moet komen, heb je een enorme wilskracht nodig. Want als sporten niet jouw ding is, kan het heel lastig zijn het wel jouw ding te laten wórden.

Daar zijn wel wat trucjes voor: kies een sport die je leuk vindt.
Leg de lat niet te hoog. Bouw het rustig op.
Ga samen met een vriend of vriendin.

Hoe zou het voor je zijn als je niet steeds zelf hoeft te zorgen voor motivatie? Als je je niet iedere keer de hele dag met jezelf in gesprek zou hoeven zijn: ‘ga ik wel of niet, eigenlijk kan ik wel overslaan want…’.

Het kan echt. Ik ga je vertellen hoe: door een AFSPRAAK te maken. Met een trainer of sportmaatje. Die afspraak is: als je niet komt trainen, meld je je af. Anders wordt er op je gerekend.
Bij een sport in groepsverband is dat logisch, zoals een teamsport bij een vereniging of een wandelgroep. Maar ook met een trainer in de sportschool is zo’n afspraak te maken. En… hij gaat je bellen als je er niet bent!

Zou dat het niet veel simpeler maken? Je gaat je dan niet meer afmelden alleen omdat je geen zin hebt. Je team / trainer rekent op jou, dus je hebt wel een goede reden nodig. Vastleggen dus, die sportafspraken! Dan kost de aanloop je geen energie meer. En kun je optimaal gaan genieten van je sportmoment en het tevreden zijn over jezelf. Pas maar op, je gaat sporten nog leuk vinden…