Verboden limonade te drinken?

23-06-2016
door: Chantal

Het bericht dat ik eergisteren deelde op Facebook, over het limonadeverbod op basisscholen, is door veel mensen gezien (bijna 3000). Het roept veel reacties op. Dat was natuurlijk ook een beetje mijn bedoeling ;).

Veel ouders vinden dat de school van hun kind niet mag bepalen wat zij het kind aan eten en drinken meegeven naar school. Er wordt gezegd, dat de school zich moet richten op goed leren rekenen en schrijven, en dat eten en drinken de verantwoordelijkheid van de ouders is. En natuurlijk is dat zo. Maar weet je waarom ik het toch een goed idee vind dat de scholen een duidelijk voedingsbeleid hebben?

Stel je voor: je dochter of zoon krijgt een beker limonade mee naar school voor het tienuurtje. Tussen de middag een pakje yokidrink, want melk is met dit warme weer niet goed te houden en wie lust er nu lauwe melk? Dan, uit school, krijgt je kind een glaasje appelsap. Aan het eind van de middag, als je zoon of dochter lekker buiten heeft gespeeld met een vriendje, maar het wel ‘héél warm heeft gekregen’, zwicht je voor de smekende blikken en deel je waterijsjes uit.

Op deze dag heeft je kind ongeveer 20 suikerklontjes binnen gekregen. TWINTIG. Alleen uit drinken. Onvoorstelbaar veel, toch? En ik heb het dan nog niet eens gehad over snoep, koek, fruit en zoet broodbeleg. Nog (veel) meer suiker dus. Veel ouders beseffen dit niet.

Als er duidelijke afspraken en regels zijn op school over eten, drinken en trakteren en de school daar actief mee omgaat, dus ouders aanspreekt, dan is dat voor iedereen duidelijk. Dit voedingsbeleid moet dan natuurlijk wel worden uitgelegd en duidelijk aangegeven op de website, in de nieuwsbrief, enzovoort. Een halfslachtig advies als: ‘liever niet op snoep trakteren’ wordt door veel ouders niet serieus genomen.

Scholen spelen een grote rol in de opvoeding van onze kinderen. Ze brengen er een groot deel van de dag door. De ouders blijven eindverantwoordelijk natuurlijk. Maar ik vind het een plicht voor scholen dat ze de gezondheid van kinderen hoog op de agenda hebben staan.
12019847_761288537334060_3281440865269847751_n