Junkfood en de ballenbak

ballenbak

Heerlijk, meivakantie! Voor mij een weekje geen consulten of afspraken, maar extra tijd voor het uitwerken van nieuwe plannen, klussen in en om het huis en leuke dingen doen met de kinderen.

Vanmorgen was ik met de jongste twee in een binnenspeeltuin. Dat vinden ze altijd zo leuk, lekker uitleven en druk spelen.Ik zat daar aan een tafel achter een cappucinootje de kantine eens te bekijken. En het viel me (weer) op, wat een mager (lees:beperkt) aanbod daar is. Vette koeken, snoep, chips en ijs. Frisdrank of limonade. En natuurlijk friet, kipnuggets of frikadellen. Dat is het. Meer keuze is er niet.

Als je naar zo’n speeltuin toe gaat, word je niet geacht zelf eten en drinken mee te nemen. Sterker nog, het is verboden. Dus willen je kids wat drinken (want: enorme dorst door al dat rennen), dan zet je snel een kan (mierzoete) limonade op tafel. En daar willen ze natuurlijk ook wat te snoepen bij.

Ik vind het lastig. Want natuurlijk wil ik ze alles geven. Maar is het slim? Heeft zo’n speeltuin daar ook geen verantwoordelijkheid in? Als je om je heen kijkt, lopen er zo veel (te) stevige kinderen rond. Wat nu, als je ze in zo’n aantrekkelijke kantine eens zou verleiden met tosti’s van bruin brood, een bakje met gemengd fruit, melk uit een leuk bekertje? Of gewoon kannen met water?