Wat zie je in de spiegel?

weight-loss-494284_960_720

Heb jij vanmorgen ook voor de spiegel gestaan? Even checken of die outfit wel net zo stond als jij het had bedoeld. En? Viel het mee of tegen? Hoe je eruit ziet, bepaalt vaak hoe je je voelt.

Kleren kunnen daar een rol in spelen. Heb je een mooi jasje gevonden in de goede kleur, dan doet dat wonderen voor je zelfvertrouwen. Maar vind je dat een broek je ‘dik maakt’, dan ga je een stuk minder vrolijk de deur uit.

Veel vrouwen voelen zich onzeker over hun uiterlijk. In de spiegel zien ze ieder hobbeltje en bobbeltje. Vaak hebben ze bevestiging nodig van anderen: ‘staat dit wel?’ ‘Zit die rok niet te strak?’ Ook als je vroeger een stuk zwaarder was, dan kun je dat spiegelbeeld blijven zien, ook al is je lichaam in de tussentijd veranderd.

Door je te spiegelen aan een modelvoorbeeld of aan een droombeeld van jezelf, kun je somber worden; je zelfbeeld wordt erdoor bepaald. Want je ziet er niet zo uit als je zou willen. Ook in mijn praktijk spreek ik regelmatig vrouwen die onzeker zijn door hoe ze eruit zien. Maar is hoe je eruit ziet ook wie je echt bent? Is jouw spiegelbeeld wel echt? Of kijk je door een verkeerde bril?

Het is goed om na te denken over wie jij echt bent. Het gaat niet zozeer om die buitenkant. Wat zit er onder de oppervlakte? Hoe denk jij over jezelf? Je bent een unieke en waardevolle vrouw. Mooi zoals je bent. Als je dat gaat inzien, komt ook het besef dat zorgen voor goede voeding, voldoende beweging en ontspanning belangrijk voor je zijn. Ze leveren rust en een gezondere lichaamssamenstelling op. En dat ga je zien in de spiegel!