Alcohol en zwangerschap

09-02-2016
door: Chantal

Wie zwanger is weet het wel: dat glaasje wijn kun je beter laten staan. Het kan gevolgen hebben voor je baby. Toch blijkt dat zo’n 35-50% van de zwangere vrouwen nog weleens alcohol drinkt.  Hoe kan dat? Is er misschien nog te weinig informatie bekend over de gevolgen? Of is het soms te moeilijk om te stoppen met drinken, omdat het een gewoonte of zelfs verslaving is geworden?

Veel vrouwen die net zwanger zijn herkennen het wel: je bent op een feestje en waar je normaal gesproken een glas rosé bestelt, neem je nu een Spaatje. Je probeert daarbij niet op te vallen en hoopt dat niemand erover begint. Want hoe leg je dat uit aan je nieuwsgierige vriendinnen, als je de zwangerschap nog even voor jezelf en je partner wilt houden?

Je kunt in deze situatie ook denken dat dat ene glaasje niet zoveel kwaad kan; je bent toch nog maar net zwanger? De baby is nog maar zo klein, die krijgt vast nog niets binnen. En dan merkt niemand het. Toch?
Nee. Al vanaf de bevruchting bereikt alles wat je eet en drinkt de baby. Ook alcohol komt in dezelfde concentratie bij de baby terecht, ook wanneer de placenta nog niet is aangelegd.

Het is daarom belangrijk om al te stoppen met alcohol drinken als je zwanger wilt worden. Vaak weet je de eerste weken nog niet dat je zwanger bent. Daarnaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat alcohol invloed heeft op de vruchtbaarheid. Het maakt daarbij niet uit of de vrouw of de man alcohol gebruikt. Eén glas alcohol per dag kan al gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Hierdoor kan een zwangerschap langer op zich laten wachten.

De gevolgen van alcoholgebruik kunnen ernstig zijn voor de baby. Alcohol heeft invloed op de cel ontwikkeling. In het begin van de zwangerschap worden de organen van de baby aangelegd. Deze kunnen beschadigd raken. Ook de hersenontwikkeling van de baby kan beïnvloed worden. Hierdoor kan het kindje gehandicapt ter wereld komen of te kampen krijgen met een groeiachterstand. Deze groeiachterstand wordt later niet meer ingehaald. Tot slot kan alcoholgebruik leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Uit dit alles blijkt hoe belangrijk het is geen alcohol te drinken rondom de zwangerschap. Drink liever meer water en/of (kruiden)thee.
Heb jij heel veel moeite om je glas wijn (of andere alcoholhoudende drank) te laten staan? Bespreek dat dan eens met je huisarts of verloskundige.

12208524_1002189456510833_8172882016880796084_n