‘Gezonde’ pepernoten?

In mijn laatste blog heb ik jullie een recept voor ‘gezonde’ pepernoten (kruidnoten) beloofd. Nu de Sint bijna zijn entree maakt, wordt het wel tijd, hè!

De afgelopen week heb ik wat receptjes uitgeprobeerd. Ik wilde proberen of ik ook zonder suiker een lekker pepernootje kon bakken. Leermomentje: dat lukt niet. Suiker is nodig om ze knapperig te krijgen.

En eigenlijk zijn pepernoten ook bedoeld als snoep. Bij het Sinterklaasfeest hoort iets lekkers! Dus af en toe een handje moet kunnen. Wil je zelf aan het bakken, dan deel ik hiervoor dit recept. Deze variant kwam het beste uit de bus (oven). Toch een iets meer verantwoord recept door volkoren meel te gebruiken en minder suiker. Ze zijn daardoor minder zoet dan die uit de winkel, maar ik vind dat niet erg!

Wat heb je nodig:

100 gram volkoren meel
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 theelepel speculaaskruiden
1 snufje zout
4 eetlepels vloeibare margarine
2 eetlepels halfvolle melk

Wat ga je doen:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng alle ingrediënten door elkaar. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Maak kleine bolletjes van het deeg. Bak de pepernoten 20 minuten.